保加利亚温室别墅

A3070_Conservatory_House_01.jpg

Ignatov Architects 设计,位于保加利亚。客户要求能够种植大型温室花卉,最终设计的方案让建筑尽量与自然融合在一起,新的结构尽可能紧凑,最大限度地减少建筑占地面积。采用隔热效果好的材料,利用地热系统,减少对电力的依赖,屋顶装有太阳能设备。

设计事务所提供的项目简介:

The Conservatory House (a.k.a. Home Tree House) is designed for enjoyment of nature and music. Client asked for a residence with a space for hosting small music events and a large conservatory for growing flowers. These requirements were in line with local building code for rural areas which required a collateral agricultural use for granting a building permit.

Steep and picturesque but compromised site used to be a local sand quarry for the neighboring village and turned into an eroded waste dump later. Serenity of surrounding nature inspired us to work for restoring the initial equilibrium on site. Resulting design solution fit the house into the existing quarry pit and made the new structure as compact as possible. House filled the void and became a retaining wall itself which allowed restoration of the terrain around it. Conservatory and music room naturally merged together and were placed on top of the residence for catching sunlight and views and minimizing building footprint. The carbon footprint in turn is reduced by the insulating effect of the conservatory over the residence and by utilizing a complex geothermal system that covers all heating and cooling needs. It cleanly and quietly exchanges thermal energy with earth via six closed-loop probes requiring minimal electricity for circulation only. All domestic hot water is supplied by solar vacuum tubes integrated into the glazed roof.

Reinforced concrete structure is chosen because of its affordability and local popularity. It is designed with a central core and load-bearing facade frames without internal columns and shear walls. Diagonal, vertical and horizontal structural elements on the southern and eastern facades follow the structural stress lines and reveal the building’s tectonics. Lack of cultivated landscaping promotes re-growth of local plant species and preserves local microclimate. Bio-active wastewater treatment unit turns waste into bio-compost and irrigation water. Clean agricultural produce grown on-site adds to the green experience of the Conservatory House.

Organized in this way, the house functionally resembles a tree with a green crown (conservatory), trunk and branches (structure) and roots (geothermal probes) with the residence accommodated in symbiosis within it. The performance bottom line for the past seasons shows that the Conservatory House provides great comfort and uses very little external power without being an encapsulated passive house. In contrary: it’s concept actively promotes human interaction with seasons and elements.

 

设计事务所 Ignatov Architects
地点 保加利亚
项目建筑师 Borislav Ignatov
面积 780 平方米
摄影 Borislav Ignatov

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
保加利亚温室别墅, 5.0 out of 5 based on 2 ratings
目录: 建筑, 住宅
地点: 保加利亚