波兰卡托维兹文化中心

A3069_Cultural_Center_in_Katowice_01.jpg

PA+U Rafal Mazur 设计,位于波兰卡托维兹。“Z”形的平面屋顶从地面直到顶端,我们几乎看不到建筑和绿地之间的边缘。两层结构,各自有独立的入口,图书馆位于二层,方便出入,绿色的露台营造舒适安静的阅读氛围。

设计事务所提供的项目简介:

The cultural center is located in the Dab district of Katowice in Poland – an area known for mines and industry. The concept of the building links two important aspects of the site. A green space connection is made from the northern end traditional Silesian street to the southern border. The edge between the building and green space is invisible. The roof in the plan of a ‘Z’ shape rises from the ground level to two floors. The sectional form is inspired by mines, as all of the programmatic utilities are located ‘underground’. The building at the street level is integrated to promote urban interaction. At ground level, there are two plazas intended to create familiar public space. This is important, since the building is located on the path connecting two main parts of the city. The form of the rising roof is strictly functional. It fulfills the need of making a second independent entrance to the library, which is located on the second floor. The library extends its use to be included on the green terrace above, allowing for open-air reading and privacy from the street hustle. The main hall of the building is a gallery area, which is accessible for pedestrians even after opening hours. The interior materiality of the building is primarily comprised of the combination of brick and stucco. As a contrast with these warm materials, the exterior skin is comprised of glass with steel reinforcements. It is important that the cultural center maintain a sense of transparency that invites glimpses and promotes visitation. The detail of the facade is minimalistic black banding; framing what is inside as being activated and picturesque. The Mies Van der Rohe style façade of black steel respects the memory of industrial mining.

This building initiates a variety of human interactions, as that is what forms a culture. It integrates open green area with narrow urban street, provides a functional underground in contrast to the public first floor and more private moving upwards, and makes a pedestrian path the place to stay and be. This is done through pulling away the building form from its boundaries both physically and experientially, thus creating a free form setting for self-expression.

 

设计事务所 PA+U Rafal Mazur
地点 波兰, 卡托维兹
项目建筑师 Rafal Mazur, Antonina Zygmunt, Piotr Glowacki, Krzysztof Mazanek, Marta Sacha
面积 building 1275 m2 / total floor 1677,84 m2
摄影 Joanna Nowicka

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (3 votes cast)
波兰卡托维兹文化中心, 4.3 out of 5 based on 3 ratings
地点: 波兰, 卡托维兹