艾伯特爵士酒店 + 居酒屋

A1512_SIR_ALBERT_HOTEL_IZAKAYA_01.jpg

Baranowitz Kronenberg Architecture 设计,位于荷兰阿姆斯特丹。这是一家国际化的豪华酒店,它的前身一家工厂,设计师保留了原有的风格并融入现代元素。位于用餐区的日式居酒屋别具特色,吸引了越来越多的食客。

设计事务所提供的项目简介:

SIR ALBERT HOTEL

Sir Albert Hotel in Amsterdam is the ideal residence of an aristocrat. The 2.0 version of an aristocrat: a cosmopolitan, free spirit gentleman who feels at ease in every part of the world.

Entering the hotel you enter his mansion: at Sir Albert, guests will not be welcomed in a reception but in a cosy study, check in around a big oval table and have breakfast at Izakaya, a restaurant with a “feels like home” atmosphere.

Most important, they can protect their privacy and feel totally independent, reaching their rooms directly through the lift located in front of the entrance door.

For BK this project represented the challenge to think ‘out of the hotel box’ “to set aside terminologies that we would normally use when designing hotels, and bring in a different vocabulary instead.”

The monumental building which hosts the hotel with its interesting background (a former diamond factory) represents another reason of charm and inspiration for BK. The change of function didn’t have to interrupt the dialogue between the building and the environment.

The connection with the city life is particularly important at the ground floor, where crossing the entrance, you see on the left the study and on the right the restaurant; independent but connected spaces, both willing to create a relationship with the world outside.

BK idea to lift up the floor creates a visual interaction between inside and outside. This deep architectural intervention, (the windows in the original section were too high), let the guests sit in the study or dining at Izakaya, see outside and most important, be seen.

Thus the connection with the outside would be important at any latitude, it was essential for BK in a city like Amsterdam, which is one of the most fascinating aspects according with BK, is the fact that through the big windows of the houses one can share the life of their inhabitants.

On the upper floors, the large windows towards the street provide each rooms not only bright day light, but also connect the guests to the lively atmosphere of the street, with its bike traffic.

Different typologies of rooms have been designed in order to respond to the different needs of different guests, but all of them with the same relaxed elegance and cosiness which would please Sir Albert for sure.

The interiors are a mix of furniture, details, art works which yet convey the idea of being in the residence of a globetrotter: pieces of furniture from Italian manufacturers, like Maxalto, Moroso, Ceccotti, limited edition pieces from different designers. Each and every piece could be picked up by Sir Albert during his travels around the world.

IZAKAYA

Housed in a former diamond factory in the district of De Pijp, Izakaya is the third restaurant – after MOMO and the Butcher – designed by BK in Amsterdam. The Japanese restaurant headed by the Michelin star-chef Hary Shetty is also the dining area of Sir Albert, the brand new hotel located in the same building.

BK attention has focused on two main themes: the first was the challenge to merge the character of the restaurant with the one of the hotel – this without preventing Izakaya of living its own life. The second was to seek a dialogue with the context and the city.

The idea behind the project is derived from ‘Japanese aesthetic ‘Wabi-Sabi’, an imperfect idea of beauty, which can be summarized with the phrase: “nothing lasts, nothing is finished, and nothing is perfect”.

This concept incidentally, goes perfectly with the spirit of Sir Albert. The hotel is conceived as the home of a modern aristocratic, nomadic and cosmopolitan. What aspect of Japanese culture could be more akin to Sir Albert, whom, with his innate class and distracted elegance, unconsciously embodies the concept of Wabi-Sabi?

The main feature of the restaurant is a 360-degree bar, entirely made of small, re-used pieces of zink. The floor throughout the entrance is made of sand blasted Indian black slate, and the ninth of the slate tiles are similar to each other. The floor looks quite raw, and you really feel like you are walking on a surface that is part of nature. Every single element of construction, testifies the search for a harmony of lines, colors and shapes that avoids a cloying perfection, instead providing a comfortable, understated, relaxed elegance.

The relationship with the city is felt by BK as another central theme: “… our thought about the relation between the restaurant and the street were influenced Also by our studies of the Dutch city. A fascinating characteristic of the architecture of Amsterdam are the large windows towards the street … When we first walked through Amsterdam, I remember saying That the life of the city dwellers is exposed as if they were in a shop window … For us this is Typically Dutch – and we wanted to take the opportunity to built this characteristic aspect of the urban life into our design proposal”.

Driven by this feeling as well as by the strong belief that when talking about restaurants: “if you do not see anyone there you just carry on walking”

BK decided for a strong architectural intervention. In fact, since the ground floors’ windows only started at forty one meter from the floor, BK decided to create a new platform forty centimeters above the original floor. This way, people can look outside and most important, people on the sidewalk, can see what is going on inside.

 

设计事务所 Baranowitz Kronenberg Architecture
地点 荷兰, 阿姆斯特丹
摄影 Ewout Huibers

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
艾伯特爵士酒店 + 居酒屋, 5.0 out of 5 based on 1 rating