德国维尔茨堡·施魏因福特应用技术大学计算机系新教学楼

A3061_NewBuildingDepartmentDesignandComputerSciences_01.jpg

Gerber Architekten 设计,位于德国。新的结构化的建筑群是维尔茨堡·施魏因福特应用技术大学计算机系新教学楼,于2011年9月落成,可以容纳1000名学生。建筑周边的景观,创造了温馨舒适的气氛。同时建筑屋顶也被绿化成庭院,是学生们休闲的好去处,未来将装备光伏发电系统。

设计事务所提供的项目简介:

The bright and structured building complex was designed by Prof. Eckhard Gerber and his team Gerber Architekten who were also responsible for the complete construction management. The University of Applied Sciences Würzburg-Schweinfurt received a generously sized campus for the departments of design, computer science and E-Commerce.

The building was opened on 20th September 2011 on schedule for the start of the winter semester in October – thus enabling 1.000 students to start their work. Construction costs were € 32.3m.

Embedded in the stunning hilly landscape, the design for this university is based on the dialogue between architecture and nature. Gerber Architekten won the competition in 2004. Two L-shaped buildings enclose a rectangular, open courtyard where a wide staircase provides access into the building complex. The elevation on the south side of the building offers wide open views far into the valley as well as a unique experience of converging interior and exterior spaces, creating an attractive environment for teaching and research, communication and creativity.

The elevated wing holds more elaborate lecture halls while the second four-story wing – with its smaller-scale structure – is reserved for tutoring and seminar rooms as well as faculty offices. An oversailing roof, supported by columns over three storeys tall, extends far beyond the seminar building, designating the area as the main entrance to the university.

Both building wings are linked via an open courtyard providing level access. The building shape is conceived as a folded and closed building band. In contrast the facing walls are glazed and protected from the sun by external solar shading naturally ventilated with openable windows.

The external walls are constructed as high quality visual concrete, comprising core insulation, precast concrete as well as in-situ concrete. Light coloured sand from the river Main was used in the concrete mix and this was wholeheartedly welcomed by building users as a local reference.

The roof is designed as an extensive green roof and will soon be equipped in short term with photovoltaic systems.

 

设计事务所 Gerber Architekten
地点 德国
摄影 Dieter Leistner

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
德国维尔茨堡·施魏因福特应用技术大学计算机系新教学楼, 5.0 out of 5 based on 1 rating
目录: 建筑, 教育
地点: 德国