北欧风情: OLIVOMARE 餐厅

A3057_OLIVOMARE_01.jpg

Pierluigi Piu 设计,位于英国伦敦市。白色主题空间温馨而舒适,波纹风格的墙壁创造了浑然一体的效果,独具特色。

以下是设计师提供的项目简介:

Fishes jigsaw-puzzle

“Elevation” was supplied with a graphic representation of the pattern that was to form a feature wall approximately 10m long x 3m high. When finished, the wall would contain about 1700 individual curved pieces with a tolerance of less than 0.5mm between each piece. Through a collaborative process with Alex Tudor-Hart, CNC Design engineer at “Set Square Staging”, one interlocking panel solution was chosen of the three possible panels within the pattern. This panel shape was chosen for its economic material usage, straight forward workshop assembly and ease of handling for site installation by one or two people.

Each panel consists of 30 separate CNC components forming one solid surface of three fish,( 3mm flame retarded single sided compact laminate was used for the surface because a veining detail had to be machined 2mm deep into some pieces. ) one 18mm FR MDF core board and one piece of 3mm single sided compact laminate to balance the finished panel.

Two laser cut mild steel stencils were made and fixed to ply bases to form a flat tray. The 3mm compact laminate and 18mm FR MDF panel had adhesive applied to one surface and were laid in the tray. The 30 final pieces were laid on top of the MDF panel and the tray placed in a veneer press until the adhesives had cured.

Fifty eight panels were produced. Installation involved one panel being fixed to the centre of the wall, with a second panel cut through its centre with the lower half being placed on top of the centre panel and finished to the ceiling while the other half was fitted below the centre panel and finished to the floor.

Rippled wall

“Elevation” was requested to produce a 3.0m high wall running 4.0m, curving through 108 degrees at a 1.0m radius and running a further 2.0m to conceal a air intake duct for the kitchen. The detailing for this wall was to appear as a large ripple effect that was suppliedin a graphic format.

Working with Alex Tudor-Hart and Daniel Herranz in house CAD / CNC Design engineers at Set Square Staging, a graphic representation of the wall was developed which used a repeating pattern to create a random appearance on panels of varying width. The finished pattern was then transformed into suitable code for production by CNC routing machinery.

The final panels were machined from 3000mm x 600mm x 50mm Class B FR MDF blanks. PCD straight cutters were used for initial bulk stock removal of the ripples producing a staggered tier effect. A custom made dished panel raising cutter with a 100mm radius was used for the final passes, removing the tiers to create the ripple effect and a tapered straight cutter for the final passes on the panels creating the faceted continuos curve over 108 degrees.

Ply battens were fixed to the finished panels to keep them flat and provide a means of invisibly fixing the panels to the existing walls and to one another. The seamless effect finally created contains 832 butt joints where one ripple flows into and out of a panel and the next with a surface tolerance of 0.25mm between panels before finishing.

1hour fire rated Lozengy Glazed partition

“Elevation” worked from floor plans detailing the entrance to the premises and an architectural outline showing the final appearance of the glass partition.

Having consulted with TRADA and researched examples of best practice in the construction of fire rated partitions. A sandwich type structure was designed. This utilized an 18mm ply lattice to carry 800kg of 12mm Pyrobel laminated glass. The ply lattice is encased with 25mm Class B FR MDF surface panels which carry the intumescent material necessary to

border each piece of glass in such structures.

The final lattice components were produced on CNC routing machinery by “Set Square Staging”.

 

设计师 Pierluigi Piu
地点 英国, 伦敦
摄影 Giorgio Dettori, Pierluigi Piu

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
北欧风情: OLIVOMARE 餐厅, 5.0 out of 5 based on 2 ratings