新泻花园住宅

A1010_Courtyard_House_in_Peach_Garden_01.jpg

Takeru Shoji Architects.Co.,Ltd. 设计,这是一个三口之家,位于日本新泻市郊区。时令鲜花和桃花的芬香,在这里,可以舒缓紧张的工作情绪,释放自己,融入自然,归于自然。

设计事务所提供的项目简介:

Courtyard House in Peach Garden

This is a private residence for a family of three built on a very particular landscape in the suburban Niigata, Japan. It is on a corner of peach garden in between a historical hinterland of farm villages along the Nakanokuchi River and a heavy traffic highway passing through the whole Niigata prefecture in front.

The context forms strong, but in a way less respectful, juxtapositions with arrogant billboards and stores along the highway and delicate environment of the farm village, that is composed of Japanese vernacular warehouses called “Kura” and houses surrounded with greenery of the hedge. Or more sensitive juxtapositions with slow life together with seasonal flowers and fruits of the peach tree and high-speed cars and its sound on the highway. All these environmental aspects, that are often appreciated to take a distance from each other, are incoherently situated in the site.

Yobitsugi as a design method

We have been critically confronted an issue of the suburban landscape today by accepting the incoherency, carefully observing these aspects and precisely reacting to it, consequently design process was naturally focused on editing the spatial configuration of all part of life in relation to the fragmented environment. This design approach became extremely similar to what we call “Yobitsugi” in Japanese tradition, which is reconstitution of tea bowel from fragments of broken pottery and expresses the beauty of lively life.

Courtyard as an apparatus for unification

The courtyard typology particularly here works as an apparatus unifying the fragmented environment. On the ground floor, three main volumes independently accommodating tearoom, walk-in closet and individual room create a courtyard with appropriate distance and relation to the outside.

Entrance, passage to the tea room, master bedroom and study space are planned in between main three volumes and covered with a large volume put on the first floor. It is quite ambiguous that these intermediate spaces are conceived as whether inner or outer environment, nevertheless, it actually makes their life in comfort possible in the region of heavy snowfall.

The courtyard typology and the ambiguity of intermediate spaces obtain life in the peach garden a seamless connection to the highway and to the peach garden, but at the same time certain separation from undesirable environment of the roadside.

The higher level contains LDK and bathroom under the butterfly roof with various heights from 1700mm to 3600mm. Accompanied with L-shaped one room plan, a series of different spatial characteristics are emerged. The precisely framed views from large windows towards south and north make us feel even more continuous, unified and inseparable landscape from high-speed cars, arrogant billboards and peach garden to the blue sky than it actually is.

Synergy of nature and technology – A logical approach to creating a comfortable environment

Use of an energy efficient hot-water heating system in combination with the natural flow of warming air is aimed at creating a level of comfort which cannot be achieved by a conventional heating system alone.

 

设计事务所 Takeru Shoji Architects.Co.,Ltd.
地点 日本, 新泻
面积 site 271.8 m2 / building 105.4 m2 / gross floor 153.5 m2
摄影 Isamu Murai

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
目录: 建筑, 住宅
地点: 日本, 新泻