香港科技园三期提案

A662_CUBICTRANSFORMER_img_01.jpg

“魔方”,这个多功能办公大楼的提案由TheeAe LTD. 设计,位于香港。通过屋顶安装的太阳能光伏板发电,最大限度的利用太阳能,几乎覆盖整个电力消耗。

设计事务所提供的项目简介:

As per design requirements of the Phase 3D designideas competition which are to create an innovative iconic architecture, generate ingenious andsustainable low carbon design, and design the building which unifies the Park’s developmentin harmony with other buildings in the Park, a big challenge is toreveal the gateway of Hong Kong Science Park. The Park is the place where the science and its technology has been studied and developed in Hong Kong. The Ideal symbolism of the Park is required to have its new introduction among other building design forms. For this creation of the new icon, our initiation to design is crossed over to the idea of math, geometry, or even comprehensive symbols to create aphysical mass. Then, our design idea has been narrowed down into a form that will mingle those symbols as well as the design requirements. So, we introduce the ‘CUBE’, as the new icon.

The “Cube” has been evolved in design process.It is transformed from its own form to another. In order to follow one of the required design elements, the form is orientedtoward sun angles to maximize the absorption of the solar energy. The Sun will beutilized to generate electric power through the installed photovoltaic panels on tilted roof area. So, the entire electric consumption of the building will be covered through this system except retail and coffee area at level 1. The energy will be gathered to the battery installed at level 4 and level 5, and it will be closely connected to the Photovoltaic Panels installed on the samelevels. In addition, inclined facade walls represent sustainable ideas of the material uses. It uses dual layered composite panels. Thewall unit iscombined with light weight precast composite panel at exterior, MDF panels at interior, and low-E dual glass in-between. It will limit the sun lights during day time and minimize heat transmittance to the interior space. Furthermore, exterior walls are transformed by its functional requirement for the use of rooms providing balconies and glass openings, and air ventilation openings at building core. Thus, the “Cube” is connected to another cube (Cube Annex). This is a transitional form to link the bridge podium (existing building design form) to the main ‘Cube’. This linkage not only amplifies the dynamic form of the Cube, but maintains the existing building design in harmony with the new icon as well.

We believe not in a dramatic way but practical that the simple form of the cube will represent the Science Park to be the new iconespecially for it transforms into the developed shape to function as mixed-use office tower so as for the ideas of iconic and sustainable building for Hong Kong Science Park.

 

设计事务所 TheeAe LTD.
地点 香港
设计师 Woo-hyun Cho
面积 site 6,823 m2 / total floor 3,140 m2

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
地点: 香港