马来西亚山林住宅

A1505_Deck_House_img_01.jpg

Choo Gim Wah 设计,位于马来西亚。依云伴山,纯朴自然,环境清幽,是沐浴在山林中的养生居所。

设计事务所提供的项目简介:

The Deck House is a 2-1/2 storey house located in the lush greenery of the Janda Baik forest, at the foothill of Genting Highlands. This house consists of 3 bedrooms, 3 baths with approximately 4,000 sq. ft. of enclosed and outdoor area.

The site terrain gentle slopes down from the adjacent public road from the higher ground. The brief from the Client was to design a simple, unassuming and ‘modern’ looking house. The profile and section of this house hugs the terrain with minimum interference of the existing slope. Despite its steel and glass look, the house functions like a traditional tropical house with tall ceiling heights, well lit interior spaces, and sufficient ventilation with windows on most walls and aluminium louvers at the highest part of building for the hot air to escape.

Most part of the building is designed with steel and glass to achieve a lightweight feeling. The foundation and the stump of building is made of conventional reinforced concrete. The extensive use of glass as the surrounding skin enables the occupants to enjoy the surrounding forest view.

Living in Janda Baik with the relatively moderate climate allows the occupants to enjoy the outdoor activities and fresh air practically all day long. Hence, extensive outdoor areas such as deck to Living/Dining and terrace to Master Bedroom form critical part of the building design.

To enter the house from car park / driveway, one has to cross the steel and timber bridge. Upon entering the house, there is a small entry hall with a door to the Master Bedroom slightly on the right. The Master bedroom boasts 6.8metre wide (22 feet wide) sliding glass doors which opens to a generous terrace outside.

From the main entry hall, one can walk down to the Living / Dining / Kitchen located at the lower ground floor via a steel/timber staircase. This space is a majestic 2 storey void enclosed in glass with a full view of the surrounding forest. The master bedroom above can also view the Living area via this void. The Living / Dining / Kitchen is designed as a single open plan space connected to the highlight of the house – a 10.5m (34.5 ft) long and a 6.8m (22 ft) wide timber deck supported by a steel structure underneath. The last 2.5m (8.2ft) of the deck is cantilevered out from its supporting beam to create the effect of an “infinity deck”. The occupants of the house spend most of their time on this deck.

As most trees adjacent to building are maintained, one can almost touch the leaves of the trees from this deck.

 

设计事务所 Choo Gim Wah Architect
地点 马来西亚, 彭亨
面积 approximately 6800 sq. ft.
摄影 Kenneth Lim of Gray Studio

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
地点: 马来西亚, 彭亨