Brasserie Witteveen

I019_Brasserie_Witteveen_img_01.jpg

Concrete Architectural Associates 设计,位于荷兰。营造轻松和温馨的氛围,使每一位顾客有家的感觉。

以下是设计事务所提供的项目简介:

In the seventies and eighties young and old would meet at the iconic restaurant ‘Witteveen’ at the Ceintuurbaan in Amsterdam. In 2009 IQ creative took up the challenge to once more create such a meeting place in the same building of those days.

Persian rugs

Making Witteveen into a present-day brasserie was the starting point of the design. Typical of a brasserie is that it is a place for both eating out and having a drink, though more particularly it is a place where everyone can relax and feel at home. In spite of the diverse world of bars and restaurants, many Dutch people are more at ease going to a pub. In Dutch pub interiors the Persian rugs on the tables play an important role and give guests a familiar feeling. The new design for Witteveen will recall this familiar feeling, but without reminding of an old-fashioned dark Dutch interior, an association that the little red-coloured cloths often evoke as well. In Witteveen the Persian rug can be found on the floor, not as a classic rug, knotted and soft, but as a mosaic floor. The pattern of the Persian rug has been translated into Portuguese 20x20cm cement tiles in a range of 20 colours. This way the Persian pattern stays subtly recognisable and the characteristics of the cement tiles – each tile is handmade and with unique colour shades – create a lively effect on the floor. This ‘carpet of tiles’ completely covers the brasserie floor and the typical carpet pattern clearly marks the centre of the space as well as the position of the free-standing bar.

Bar

Witteveen is open from morning to late evening. No matter when guests arrive, the bar is always a lively spot and has therefore been placed central in space. It is the place where drinking meets dining and so it has been given a multifunctional design: real pub crawlers, who want to be at the bar all evening, can take a seat on the long side. Guests who are having a beer and want to eat something as well, can find their place on the two short sides of the bar; here the oak bar top has been made extra deep and a couple of table lamps create a sense of ‘my own private little table’. The bar has been tiled with white metro tiles, so it becomes part of the space; static and defining the layout of the space.

Café

On the left side of the bar one can find the café part of the brasserie. At its base is a 15 metres long, brown vintage leather and handmade out of one piece Chesterfield couch, meant for everyone to shuffle along for a drink, lunch or dinner. The little wall lamps above the couch and the low side tables and chairs complete the café interior. The greyed scaffolding wooden wall, the one against which the Chesterfield has been placed, supports the warm charisma of the café side.

 

设计事务所 Concrete
地点 荷兰, 阿姆斯特丹
项目团队 Rob Wagemans, Ulrike Lehner, Joyce Kelder, Erik van Dillen, Sofie Ruytenberg (graphic design)
面积 400 平方米
摄影 Ewout Huibers

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Brasserie Witteveen, 5.0 out of 5 based on 1 rating