3098 住宅

idI-039_HOUSE_3098_img_01.jpg

该项目是由 HEAD Architecture 设计,位于香港。宽敞的窗户便于阳光进入,从而减少对照明的要求。节能环保的材料被大量使用,例如高效节能的LED照明,竹地板等。屋顶有完善的防水,灌溉和排水系统,打造绿色草坪屋顶。

以下是设计事务所提供的项目简介:

Introduction

When the Hong Kong’s New Territories Exempted House Policy was introduced in 1972, it was intended to improve the standard of housing in rural areas of the New Territories.

Under the policy, every indigenous villager is entitled to apply to build a small house on private land, or on government land at a concessionary premium, within their ancestral village.

Provided the house conforms to certain criteria, these buildings are exempted from formal government submissions. Such criteria include the following:

• The building shall not be higher than 8.23m

• The roofed over area shall not exceed 65.03m2

• Balconies are limited to one elevation

• Construction should be in concrete, and following certain prescribed details

In recent times, the development of village houses has been subject to abuse. Build quality is often poor, and there is little consideration of environmental impact. The resulting houses also often don’t relate to their context.

HEAD feel a social responsibility to design architecture which tackles these issues.

HEAD Design Response

Working within the guidelines for allowable footprint, height and constructional methods, HEAD Architecture created a flexible modular typology which can be applied to any village house.

Many villages suffer from ad-hoc planning. With houses in close proximity, views are often blocked, and privacy restricted. To alleviate this common problem, HEAD have turned the views inward, enabling the house to feel relaxed and private, even in the most densely populated village setting.

Central to HEAD’s design is a triple height dining room, which connects all internal spaces together.

In traditional village houses, the lower floors are often dark, with little natural light. In HEAD’s design, the dining room benefits from an eight square metre clear glass skylight, which allows light to penetrate deep into the building. This atrium is a dramatic and visible focus for the home.

HEAD has also been careful to consider the fragile rural character of the village.

The understated exterior treatment of HEAD’s house is compatible with the quiet charm of secluded Shep Mun Kap village. In future houses, HEAD will continue to make careful adjustments to the exterior of each house to ensure that it is harmonious with the fabric of its neighbourhood.

Environmental Considerations

 

设计事务所 HEAD Architecture and Design Limited
地点 香港
项目建筑师 Mark Panckhurst
面积 700 sqft
摄影 Graham Uden

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
地点: 香港