Port and Cruise Service Center of Kaohsiung

id217_Port_and_Cruise_Service_Center_of_Kaohsiung_img_01.jpg

该方案是由 Santiago Parramón, RTA-Office 设计,位于台湾。独处,安静和冥想,设计师想要带给我们不同的体验,建筑和景观被高度统一。

以下是设计事务所提供的项目简介:

Santiago Parramon’s proposal is aimed at “understanding the place” and, as a result of this understanding, providing an answer to the lack of topography in the area of the city of Kaohsiung in Taiwan, where the P&CSC is to be built. This concept is not meant to be absorbed within the established magma of the city, but to emerge as a geographical element; therefore, it detaches itself from architecture to find its genealogy in the natural order to establish the idea of a landscape.

In a contemporary city, the engagement of the mind becomes an obsession, in order to keep it from being engaged in the mind itself. The rapid condensation of changing images, the differences of what can be appreciated at a glance and the unexpected force of stimuli demand a higher consumption of mental energy.

This complex seeks to recover the lost sight of the sea, and to restore the silence of contemplation as a vital and essential factor to discover ourselves and others. A sunset, some time alone, the silence of meditation, even spending time watching vessels coming ashore and being moored, all can be cause for an intense existential experience. To recover the sight, we clear the space in front of the sea and we open it to the public. This aspect must be preserved by the city as well as by the complex the port authority wishes to build.

The generatrix of the topography and the building starts from a proposal that is more volumetric than linear – the creation of space against the creation of shapes. From the outside, we appreciate the whole magnitude of the building in order to understand it all at once as a landmark. On the inside, we find the vertigo of space. The result is the symbiosis of a landscape that houses an object in whose core experiences are multiplied by means of spatial relationships. The structural cores, as well as the landscape, are the contact points between the purposes and their public-private nature throughout the project.

The landscape is a continuous seafront space, which highlights the presence of the building while gaining altitude to elevate the view. This generous space flows and surrounds the public space building. It starts at street level (0.00) reaching the height of the base of the building (+10.00) and going up +50m. The landscape dematerializes as it comes into contact with the object, and through elements emerging from the skin in the form of ramps and gangways, we obtain an unobstructed access to the roof.

The cores have several functions. First, they are structural, i.e., they support the structure of the roof, which holds the frontage and the offices. On the other hand, they provide light / ventilation to the inside of the building. Finally, they include the vertical access from all levels of the building. This allows shortening distances and decentralizing entrance and exiting points.

 

设计事务所 Santiago Parramón, RTA-Office
地点 台湾
设计师 Santiago Parramón
面积 53,448 平方米

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
目录: 建筑, 交通
地点: 台湾