皮门塔斯艺术与教育中心

id146_CEU_Pimentas_img_01.jpg

项目是由 Biselli + Katchborian architects 设计,位于巴西圣保罗的瓜鲁由斯。以前这里很少有专为教育、休闲和体育活动而设置的公共设施。该项目建筑以线形元素作为主要的设计切入点,建筑安装有大型的金属屋顶。建筑为长形结构,其内部被分为各种不同的功能空间,其核心区域位于建筑的中央,是一处运动区。亲水建筑位于整个项目轴线外,在主要建筑的外部区域。简单的地形和线状的地块对整座建筑的形成起着决定性的作用。

以下是设计事务所提供的项目简介:

Brazil stands nowadays as one of the most important economies in the world. Althought this rapid growth in the international scene in the last years, the country has a lot of social issues to be solved and one of the most important is education. This subject in this project is understood not only as a simple school program, but as a global discipline that includes cultural, artistic, sportive and teaching actions.

The Center of Arts and Education of Pimentas is located in Guarulhos, São Paulo, in Pimentas neighborhood, a place with few community equipment directed to education, leisure and sports.

The project is configured in a line, materialized in a large metallic roof that houses in its longitudinal borders different uses, articulated by a void which culminates in a central area dedicated to the use of sports. The aquatic complex is located outside this axis, in the external area. The plain topography and the linear configuration site were determinant for the architectural parti.

The various uses are distributed in blocks, in cast-in-place concrete and pre-cast concrete. Library, classrooms and cafeteria are located in the west side of the axis. On the opposite side, are located the volumes of classrooms, artistic gymnastics, dance and auditoriums.

The central void is a square. Without a program previously defined, it articulates the programs around it, through suggested pathways and bridges on the first floor, and allows various uses along its seats and free spaces. The colors chosen for the inner facades (which variate from yellow to green) contribute to the diversity and ludic atmosphere of this inner square.

Acessibility

The building is located in a plain site, which is a great advantage for accessibility – the whole ground floor is located in only one level. The Access for the underground and second floor are made through low inclination ramps, attending the national specific laws, completely incorporated to the spaces. The ramps assume leading role in most part of the inner flows organization, the stairs are only auxiliar structures for the circulation solution. The yellow seat, located in the middle of the central axis, is present since the initial conception phases as a continuity of the ground floor, in such a way that it can be freely accessed.

Materials

Since the building has an intensive public use, the choise of finishing materials focused in basic and easy maintenance solutions, such as apparent concrete floors, walls made of blocks with regular paiting and apparent structure in the central void.

The central axis was the most explored space regarding the colors choice. A cromatic study was carefully made so that the linear space wouldn´t be monotone. The main ideia for this space is its constant transformation through color variation and alternation os open and closed roofings. This big axis is the mais space of the building – besides beeing used during classes intervals, it really works as a public square.

 

设计事务所 Biselli + Katchborian architects
地点 巴西, 圣保罗
项目建筑师 Mario Biselli, Artur Katchborian
面积 30 780 平方米
摄影 Nelson Kon

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
地点: 巴西, 圣保罗