斯洛文尼亚 Poljane 集合住宅

id105_Social_Housing_Poljane_img_01.jpg

该项目是由 bevk perović arhitekti 设计,位于斯洛文尼亚。毗邻一个繁华的十字路口。它由4栋建筑构成(2栋板楼和2栋塔楼),共有130套住宅单元。设计用地所在的区域有着严格的城市规划要求,该项目的设计不得不一一遵循,因而受到了种种限制,最终,建筑师采用以内部公共空间代替原有外部公共空间的方案。

以下是设计事务所提供的项目简介:

Social housing settlement Poljane is located near a busy crossroads on the outskirts of Maribor. It consists of four buildings (2 slabs + 2 towers), a total of 130 social apartments. Project – limited with the existing rigid urban plan of the area, which had to be followed to a dot – replaces the missing exterior public spaces with collective areas inside the buildings.

Vast empty spaces – public ‘rooms’ – are carved out of the volumes of the blocks and designated for public programmes. This spaces are either covered – designed as covered open-air playgrounds or open – as roof gardens oriented towards the sun.

The apartments, arranged around the central communication core are of a standard typology, but their individuality is expressed with colourful balconies, inserted into the apartment plans. The balconies appear in different positions on the façade and work as accents which give the whole settlement a dynamic character.

The section of the block is also readable on the facade. The stacking fields of ondulated cement facade panels mark the apartments while the smooth horizontal belts mark the floor plates. The choice and appearance of facade materials follows the industrial character of the surroundings.

 

设计事务所 bevk perović arhitekti
地点 斯洛文尼亚, 马里博尔
项目建筑师 Matija Bevk, Vasa J. Perović, Jernej Bevk, Špela Jerin, Andrej Mercina, Mitja Zorc, Sanja Škrinjar
面积 16 500 平方米
摄影 Miran Kambič

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
目录: 建筑, 住宅