Podčetrtek 体育馆

id75_Podcetrtek_Sports_Hall_img_01.jpg

该项目是由 ENOTA 设计,位于斯洛文尼亚。设计呈现出轻巧、色彩丰富、有一点俏皮的特色,而另一方面,作为一个市政体育场所来说,建筑整体结构则显得相当严肃。体育馆最初的设计目的是举办体育活动,现在这里也能举办文化活动并接待大量的游客。基于这种双重角色,建筑师为该建筑定义了一个特定的平台。平台的主要设计元素是“红地毯”,它可以引导来访者的行进方向。

以下是设计事务所提供的项目简介:

The municipal sports hall is located at the main road to Podčetrtek near Terme Olimia spa resort. It is located directly by the road, behind the existing roadside dyke. The main entrance itself is facing the road and is accessible via a connecting path between two driveways at the extreme points of the dyke.

Due to its size, which greatly exceeds the outlay of traditional constructions, it is impossible to look for similarities with indigenous surrounding architecture, but it seems logical to seek the design resemblances with larger facilities of the thermal complex. Especially the Termalija building, which is also located directly by the regional road. A specific dialogue is established between the two facilities. Termalija on one hand appears empty, light and colorful – almost playful, the municipal sports center on the other hand acts rather serious – as a full, heavy, monolithic structure.

Its incidence is, to some extent, connected with the role and purpose it aspires to have in the city. Podčetrtek is a small town, and the new sports hall represents the single local indoor venue. Although primarily intended for sports activities, the main municipal hall will be also used for cultural events with larger number of visitors. It is this dual role that defines the platform for the specific design of the building. Its primary design element is a “red carpet”, which leads visitors to the events in the building. The pathway that connects both driveways on the two extreme points is carved into the existing dyke. It is benefiting from the spatial anomaly and the dyke, thus shielding the entrance from the direct influence of the road. Spatially designed path, bounded by the dyke on one side, is incised in the building on the other side. Presented in vivid colors and attractive shapes it widens in front of the entrance to form a quality – almost square like area. An access platform that gradually embraces the visitors and directs them towards the main hall entrance.

The festivity of the access is in the evenings highlighted by a light ornament on the facade. Perforated cladding covering large window openings and preventing the disturbing, direct impact of sun on the playgrounds throughout a day shines in distinctive flower patterns at dusk. The indoor developments are thus directly reflected on the facade and add to the promotion of events, as well as the attractiveness of the facility.

 

设计事务所 ENOTA
地点 斯洛文尼亚, 卢布尔雅那
项目建筑师 Dean Lah, Milan Tomac, Maruša Zupančič, Alja Černe, Polona Ruparčič, Tomi Maslovarić
面积 gross floor 3 570 m2 / building 2 800 m2 / site 6 967 m2
摄影 Miran Kambič

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)