斯洛文尼亚 Gruskovje 边境商店

id75_Gruskovje_Border_Shop_img_01.jpg

Gruškovje 边境商店位于斯洛文尼亚与克罗地亚两国边境地区,由 ENOTA 设计。边境地区作为一个特殊的空间环境,一般的空间设计法则在这里都不适用。在这样的空间环境中,一切设计都应以空间的功能为主,在该项目的设计中,建筑师不仅要面对众多相互纠缠的功能问题还有许多与之无关的技术问题也有待建筑师去解决,因而综合的设计方法和建筑设计的美学在该项目的设计中显得并不那么重要了。如果一座建筑想要在这样一个空间环境中突出的话,它就应该与众不同,以自身清晰而独特的特征展现在人们的面前。

以下是设计事务所提供的项目简介:

Gruškovje border shop is situated between two border controls, on the border crossing between Slovenia and Croatia. As it is typical for all service roadside infrastructures, a border crossing area is also a special space, where everyday spatial rules and laws do not apply. This is an environment where everything is subordinated to function, and where are only few typological settings to which one could relate to when planning a building. Although throughout the history roads and roadside architecture played an important role in a spatial planning, nowadays, this is unfortunately, mostly no longer a case. This is a space in which direct spatial answers to numerous functional predicaments intertwine and where unrelated elements of distinctive technical solutions are cumulated, while an integrated approach and aesthetics are often ignored. If the space is to be enhanced than each building situated in such a space should stand out of it and have clear and unique identity.

Gruškovje border shop is situated in a narrow space between two roads. It has a very simple program where, besides the placement of the entrance for visitors and the service entrance, the facility does not need any other contact with the exterior. It could even be disturbing. In the absence of functional requirements and typological settings of the surrounding space, it is necessary to find a new context for the facility, which is found in the traffic. Constant movement mainly characterizes the area of the border crossing that has no clear identity of its own. Paradoxically, therefore, the static building of the border-crossing shop is, through its appearance, trying to embed in a dynamic environment in which it is placed.

Simple building with two levels is planned as a longitudinal volume, with the main entrance for visitors placed in one of the smaller sides and the service entrance for deliveries and staff on the opposite side. Both entrances are funnel-shaped and are slightly pushed into the interior so that the basic building volume also functions as a jutting roof. The two long sides are solid and are, like the roof, wrapped in metal sheets. In response to the dynamic environment, and with a simple design technique, the basic volume of the shop is distorted and twisted around the longitudinal axis. The resulting appearance is more expressive and is, through much needed greater visibility, serving to facilitate easier spatial orientation of the passersby. The main entrance for visitors suddenly opens in the direction of the access and invites the customers into the interior, while the service entrance is slightly closed and hidden. Deformation of the volume gives the impression that the building is somehow “frozen” in motion.

 

设计事务所 ENOTA
地点 斯洛文尼亚, 卢布尔雅那
项目建筑师 Dean Lah, Milan Tomac, Matjaž Drinovec, Eva Matjašič, Marko Volf, Jure Kozin
面积 gross floor 550 m2 / building 275 m2 / site 1525 m2
摄影 Miran Kambič

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)
斯洛文尼亚 Gruskovje 边境商店, 4.0 out of 5 based on 1 rating