LOW-COST DWELLINGS FOR YOUNG COUPLES

id751_LOW-COST_DWELLINGS_FOR_YOUNG_COUPLES_img_01.jpg

该项目是由 studiostudio architettiurbanisti 设计,位于意大利普拉托。采用当地特有的石灰岩石作为建筑外立面,让人回忆起普拉托古老的城墙。在高架人行道上可以俯瞰周围的景观。

以下是设计事务所提供的项目简介:

The design of the settlement layout is based on the recognition of landform. The project re-proposes latent settlement rules, yet consolidated, able to recover the structuring capacity of the layout and its landscape value.

Six buildings of 60 m long are arranged in the lot according to a north-south orientation with slightly changes in direction. A wall of dry stone delimits the project on the west side and marks the boundary between the industrial area and the new residential compound on the edge of the Tavola old village.

The massive wall has the function to reduce the hydrologic risk due to the vicinity of a riverbank and to the alluvial origin of the terrain. The wall brings unity to the new residential development formed by several construction phases, different clients and users.

The wall structure is built with metal gabions filled with local limestone loose rocks. This technique refers to the local building tradition of dry stone walls. The technology of gabions, currently used for hydraulic interventions, has the characteristics of mass, strength and thickness of a dry stone wall and has a limited impact on the intervention’s budget. It evokes a water bank and refers to the origin of the site alluvial plain.

Overall, the stone wall recalls the relationship between the buildings of the historic center of Prato and the ancient walls that surround it.

The project responds to the complexity of the program and avoids the monotony of a single large-scale intervention through the generation of a wide variety of public spaces, reminiscent in scale of the walkways of the historic fabric.

At the first floor level an elevated walkway above the wall connects the open galleries that give access to the dwellings entrance doors. From this walkway it is possible to overlook the surrounding hills and landscape and stop in one of the sight-seeing terraces.

An interior pedestrian promenade crosses the plot lengthwise and is characterized by a sequence of small public spaces designed as gathering spaces, children playgrounds, bicycle parking, etc. The promenade connects the different building blocks providing an access from the public road on the north to the interior of the residential compound to the south. A shared garden is located between the two building blocks to the north and along the main road parallel to the dry stone wall.

The public space is designed in order to provide to everyone the same opportunity of space fruition allowing disabled people to move freely without need of technological means.

 

设计事务所 studiostudio architettiurbanisti
地点 意大利, 普拉托
项目建筑师 Elisa Palazzo and Bruno Pelucca
面积 3 211 平方米
摄影 Bruno Pelucca, Margherita Stacchi, Giovanni Fornaciari
客户 Edilizia Pubblica Pratese

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
LOW-COST DWELLINGS FOR YOUNG COUPLES, 5.0 out of 5 based on 1 rating
目录: 建筑, 住宅
地点: 意大利, 普拉托