澳大利亚 Cottesloe 别墅

id25_Cottesloe_House_img_01.jpg

该项目是由 Paul Burnham Architect Pty Ltd 设计,位于西澳大利亚靠近珀斯,获得澳大利亚皇家建筑师学会建筑奖。拥有广阔的视野,注重功能性,朝北的锯齿形屋顶窗带来良好的通风和采光。

以下是设计事务所提供的项目简介:

The Cottesloe House is a new family residence located close to the very popular Cottesloe Beach in Perth, Western Australia.

The site is a long narrow north facing beach side property with excellent view potential from the upper level. The raised natural features of the site allowed the basement garage to be effectively set at street level allowing for very elevated ground and first floor levels. The upper level has been lifted to the maximum height permitted under the local planning scheme to take the best advantage of the outstanding panoramic view potential.

The new residence is separated into two distinct zones. The ground floor comprises entry, children’s bedrooms and children’s living areas, complete with separate kitchen facilities. The first floor contains the master bedroom, study, kitchen and main living area. The two separate living areas are each north facing rooms benefiting from their own distinct and private north facing outdoor living areas.

The ground floor internal & external living areas are enclosed by a long lap pool and spa. The topography of the site allowed the pool to be located 1.5m from the front boundary and elevated some 3m above street level. This enabled the pool to be completely private and unseen from the street while remaining exposed to year round northern sun.

A narrow entry path and deeply set back entry contribute to the sense of privacy and seclusion. Entry down the long path gradually reveals the concealed pool.

The design objective was to offset the narrow north facing frontage with numerous north penetrating windows to bring natural light, ventilation and winter sun throughout the length of the upper level of the residence. The solution was to articulate the building volume into five equal bays each distinguished with it’s own north facing saw tooth roof window.

The saw tooth roof profile provides significant winter sun penetration while also achieving complete summer shade. The angled roof planes are in-situ concrete slabs, employed as device of substance with the benefit of excellent insulation properties.

The most successful aspects of the property appear to be the sense of privacy, the consistency of light quality and the uplifting sensation from the significant winter sunlight penetration throughout the building. The new residence has been designed to be striking and enduring and above all contemporary, but not fashionable.

 

设计事务所 Paul Burnham Architect Pty Ltd
地点 澳大利亚, 珀斯
项目建筑师 Paul Burnham
面积 400 平方米
摄影 John Chisholm

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
地点: 澳大利亚, 珀斯