老橡树别墅

id12_Villa_Old_Oaks_img_01.jpg

该项目是由 OFIS arhitekti 设计,位于斯洛文尼亚卢布尔雅那。建筑物原址有超过一百年的橡树,为了保持原有土地形状,采用梯型结构。

以下是设计事务所提供的项目简介:

The private client for this project convoked a proper architectural competition for five invited offices, the idea being to choose an architect for his new residence. The residence is situated in a new neighbourhood of six larger villas. The unique feature of the site is a splendid view of a stand of oak trees that are over a hundred years old. The terrain slopes down towards these trees. To guarantee that most of the major spaces will have access to this view, the house is organised in stepped levels following the terrain. The outline of the house keeps to the shape of the plot of land, minus four metres all around, the minimum distance Slovenian law calls for vis-à-vis one’s neighbours. The heart of the house is an external covered courtyard. Main spaces such as the entrance lobby/staircase, the children’s playroom, dining room, living room, bedroom and work areas all overlook this space. These rooms, plus the wellness area with its small pool, also have a view of the park. The staircase roof is glazed and the courtyard roof is part-glass, part-wood and has views of the sky and the treetops, thus creating a strong link between inside and outside. Structurally, we wanted to achieve a column-less ground floor. The ceiling of the dining and living area is slung from a Vierendeel beam hidden in the walls of the floors above. The glass construction and frames are also handled with minimum supports. Other programs inside the house follow the client’s brief, which was very precise. His has an interesting lifestyle, what with working partly from home and having many different hobbies. Security and fire escape issues were also important, as was the clear division of private and public areas of the house and those where guests are allowed to wear shoes or where one receives the postman. The house also had to be “intelligent”. Various functions such as air conditioning, security and sun-responsive external shade can be controlled by software, and different ambiences can be created using lights and music.

 

设计事务所 OFIS arhitekti
地点 斯洛文尼亚, 卢布尔雅那
设计师 Rok Oman, Spela Videcnik, Neža Oman, Florian Frey, Vanja Fink, Špela Uršič
面积 800 平方米
摄影 Tomaz Gregoric, Ansis Starks

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)