3M 别墅

id755_House_3M_img_01.jpg

该项目是由 destilat design studio 设计,位于奥地利阿尔卑斯山的山麓的一所住宅。强调个性化,石灰石,陶瓷,玻璃被大量使用。

以下是设计事务所提供的项目简介:

SITUATION

The woodside property which slopes down steeply to the Danube lies at the foot of the Pöstlingberg – surrounded by woods, fields and orchards – at the end of the settlement street.

The forest protection zone and the development plan only allow the building to be situated in

the north-eastern part of the property.

The objective was to integrate into the building concept the uniqueness of the forest edge location, to ensure a simultaneous separation from the settlement while staging the view over the Danube Valley and over to the foothills of the Alps.

ARCHITECTURE

The building’s floor plan is marked by the building windows and, following the topography, is stepped into split levels, which play with the surrounding outdoor space.

An exposed concrete body with flagged surface forms the center of the house. It penetrates the split levels staggered around it and is noticeably set into scene throughout the house by the surrounding constructions.

The split levels allow for different ceiling heights in all floors. The courtyard, cut into the upper floor, illuminates rooms on three levels, leaving neighbours to face a monolithic, closed-looking facade.

The fully glazed southern side opens on the upper floor to a framed structure with terrace floating just above garden-level. It leads the interior – flush from floor to ceiling – towards the exterior, naturally gives shadow to the glazing, protects against weathering and is the dominant element of design on the southern facade.

FLOOR PLAN

On its back side or road side, the building appears as a single storey. The cantilevered projecting roof of the carport arouses curiosity and leads visitors to the entrance.

The entrance, with attached dressing room, surprises with its fully glazed view into the courtyard.

A short staircase along the exposed concrete body leads, half a floor deeper, into the family centre of the house. The kitchen leans elegantly against the concrete cube, the ceiling and two-sided glazing surrounds the dining table and a reveals a view into the Danube Valley and, through the lateral terrace, into the private garden laid out one-fourth of a floor deeper.

Past the kitchen, a broad staircase leads to a four-meter high air space and into the living room which lies just under garden level, which, like the rooms for sleeping and working, are arranged around the courtyard. The living room is attached to a terrace cut into the garden, with a barbecue place along the supporting wall at the edge of the property.

The exposed concrete body seems to float two meters twenty above the living room – an exciting mix of spatial perceptions: the elevated vis-à-vis the squat.

Cut into the ground are the guest bathroom, the equipment room and the studio. The latter is one and a half storeys high, is connected to the courtyard and serves residents as a creative area.

One last time, a short connecting staircase leads to the basement where the kids’ rooms with side rooms and level exit leads into a terrace garden supported by a stone wall, adapted from property remains.

The exposed concrete pool is boldly cantilevered over the supporting stone wall and seals off the terraced garden from the private garden area above.

MATERIAL

The noble scratch plaster chosen for the facade in the form of a medium-layer stone render with portions of stone, sand, limestone, ceramic, with added mica and selected grains and its earth-like colouring underline the individual character of the house.

It stands in contrast to the consistently white colouring in the interior of the house, which allows the exposed concrete body to become elegantly visible.

 

设计事务所 destilat design studio
地点 奥地利, 林茲
设计师 wolfgang weimer
摄影 joachim haslinger, mark sengstbratl

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
3M 别墅, 5.0 out of 5 based on 1 rating
地点: 奥地利, 林茲