Abito Apartments Salford Quays

id26_Abito_Apartments_Salford_Quays_img_01.jpg

该项目是由 BDP 设计,位于英国曼彻斯特。项目最初所做的一些改良,使得Abito项目赢得了曼彻斯特市Greengate地区的多个奖项。Salford Quays项目位于滨水区原有的码头仓库上。该建筑高约50m,建有12层,住户身在其中能够饱览洛利艺术中心、帝国战争博物馆北侧、特拉福德足球场旧址、曼彻斯特市中心和后面的山丘等纷繁的城市风景。Abito项目最初的设计理念是通过巧妙的设计,尽量降低建造成本,同时最大限度地利用空间。290套房间中的282套房间都拥有独立的大阳台,并都采用了开间设计。通过设置厨房和多功能区可将客厅、卧室区域清晰的划分出来。开间式公寓也设计包含了可折叠的双人床和嵌入式储藏间,体现设计充分利用空间的理念。不仅如此,建筑师还特地为住户增设了标准尺寸的浴缸,提升了住户们的生活品质。

以下是设计事务所提供的项目简介:

The new Abito residential development at Salford Quays is the second generation of BDP’s design for compact living.

A refinement of the first, multi-award winning Abito building at Greengate, Manchester, the Salford Quays scheme enjoys a waterfront location on the site of a former dock warehouse. The 12 storey 50m high building commands stunning views of The Lowry arts centre, The Imperial War Museum North and Old Trafford football stadium as well as Manchester city centre and the hills beyond.

The original Abito concept maximises space and minimises cost through smart design. 282 of the 290 apartments at Salford have their own generous balconies and follow the same one-bed ‘pod’ approach of Greengate – with the living and sleeping spaces clearly divided by kitchen and utility island in the centre of the unit.

The one-bed apartments also feature the fold-away double bed, extensive built in-storage and other practical space-saving features. But one extra benefit enjoyed by Abito Salford Quays is the presence of a full size bath in addition to shower.

Also, at Abito Salford Quays, there are eight apartments with their own spacious, private terraces. Two of these are studio flats, the other six being two-bed apartments featuring separate sleeping, dining and living areas. These apartments are located on the south-facing side of the building with views of the quays, whereas one-bed flats on the north-side enjoy direct views of the Manchester ship canal.

The flats have been configured to create a single urban block, of a scale and mass consistent with the historic dockside architecture of the Quays. The apartments have been pushed to the perimeter of the building, creating a semi-external protected courtyard within. Access to the courtyard is via a grand staircase that leads to an elevated podium which is the base for the 24hr concierge.

Expressed as a pure form, the circulation core punches through the podium level and rises dramatically to the top of the building. This core contains residential lifts, waste chutes for refuse disposal and the dry services. In addition to the scale of the shaft, attention is also drawn to the repeating multi-coloured steel sculptures mounted on it. These were created by Craig Need, a local artist commissioned specifically for the scheme.

A powerful sense of utilitarian design and the ‘capsule culture’ of Hong Kong and Tokyo pervades the interior space. Yet upon closer inspection there is much detail to admire and enjoy. The uniformed rows of identikit front doors are differentiated by coloured neon light-strips above each one. Inspired by artists and designers such as Dan

Flavin and Sol LeWitt, these and other subtle creative elements permeate the courtyard, corridors and communal spaces and bring elements of sci-fi ‘future living’ and contemporary design to the interior.

The exterior design has been influenced heavily by Salford Quays’ docks and industrial heritage. The interior courtyard is covered by 1250m/sq tensile fabric canopy suspended at top of the building and anchored by nautical-style masts. This horizontal ‘sail’ not only allows courtyard to ‘breathe’, it also lets residents see the skyline around the clock and experience gentle misty clouds of water spray when it rains. The docks theme is also reflected in the stepped nature of the apartment balconies, reminiscent of the stacked cargo containers that once dominated the adjacent quayside.

In addition to the large-scale industrial design aesthetic that informs much of the Abito’s structure and appearance, the actual construction of the building is itself based on mass-scale and uniform production methods. Prefabricated bathrooms were manufactured in Europe before being shipped to the UK and installed by crane into each apartment shell. The balconies were specifically designed to be easily clipped on to the building’s exterior via a simple ‘slot and pin’ method and the windows of the (290) apartments were pre-glazed and installed as 3.6 metre square unitised panels.

 

设计事务所 BDP
地点 英国, 曼彻斯特
设计师 James Birkin
摄影 © David Barbour/BDP

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
目录: 建筑, 住宅
地点: 英国, 曼彻斯特