斯洛文尼亚屋顶公寓

id12_shopping_roof_apartments_img_01.jpg

该项目是由 OFIS arhitekti 设计,位于斯洛文尼亚。在新的购物广场上建造酒店式公寓,是一个开创性的设计。木质外墙,透明的全景窗户,L型结构,灰色的封闭阳台,菱形纹理屋顶,免受风雪的干扰。

以下是设计事务所提供的项目简介:

The initial task from the client was to build a new shopping mall on the plot of the existing one. Furthermore the new project proposed the use of the roof as an additional volume – new ski hotel apartments of different sizes. The wooden mass is located centrally in the village of Bohinjska Bistrica in the alpine area of Lake Bohinj. The village has beautiful views towards the mountains but unfortunately these were architecturally damaged in the 60s when a textile factory and set of housing blocks were built around them. The textile factory was later closed down and the plot was then later occupied by the old shopping mall and today the new one. The side views are therefore not very nice. The organization of the housing and the envelope of the hotel apartments open towards mountain views and the sun. Therefore the front, wooden facade is mostly transparent with panoramic windows. The side facade is closed – the windows open towards the balcony that is cut into the volume. There are also views out to the mountains from the side windows. The stepped volume of the building follows the silhouette of the surrounding landscape. On top of the shopping mall, hotel apartments are set in the form of stepped L-volume. From the west there can be strong wind and snow, here the facade is opened only towards enclosed balconies and its material is grey slate – it is designed as a vertical roof. The L-shape volume encloses an inner communal garden which is on the roof of the shopping mall. The front and the courtyard facade is warm and open, made of wooden verticals with different rhythm. Local larch and diagonal patterned slates are both used, these are traditional materials used for roofing and facades in this area. The play of transparency formed by the wooden verticals that form the balcony fences and facade panels characterizes the north and south parts of the building. On the east and west, pitched rhomboid-textured roof interpolates into vertical surfaces that protect the hotel apartments from snow and wind. The shopping mall facade is a combination of steel and glass panels. The hotel apartments are of different sizes. They are made of local materials such as wooden oak floors; granite tiled bathrooms and have mainly large windows with metal blinds. The concept of the structure is made in such a way that floor plans are flexible, since the only structural walls in the building are used to create the shell of each apartment. All other inner walls are non-structural, giving greater flexibility too the space. The roof is a combination of pitched and flat roof . The purpose of this is to hide all the installations such as chimneys, ventilation and external air-conditioning.

 

设计事务所 OFIS arhitekti
地点 斯洛文尼亚, 卢布尔雅那
设计师 Rok Oman, Spela Videcnik
面积 7,500 m2
摄影 Tomaz Gregoric

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)