CO2-SAVER

id07_CO2-SAVER_img_01.jpg

该项目是 KUCZIA 设计的位于波兰的一所住宅。可持续性是设计师的出发点,建筑与周围的环境融为一体,约4/5可以吸收阳光,为屋顶上的太阳能集热器和光伏系统提供充分的能源。

以下是设计事务所提供的项目简介:

Sustainable house on Lake Laka in Poland

This simple sustainable house – like a chameleon – blends with its surrounding area on Laka Lake in Upper Silesia. Colourful planks within the timber façade reflect the tones of the landscape. The window reveals, clad in fibre cement, frame images of the countryside. Analogical to the most creatures, the building is outside symmetrical, although the internal zones – according to function – are arranged asymmetrically.

The form of the house is designed to optimise the absorbance of solar energy. Approximately 4/5 of the building envelope is facing to the sun. The single storey living space on the ground floor is externally clad with untreated larch boarding. Solar energy is gained there by the amply glazed patio. Solar thermal collectors are located on the roof and a photovoltaic system is planed for the future. The dark facade of the “black box” – a three storey structure clad with charcoal coloured fibre cement panels – is warmed by the sun, reducing heat loss to the environment. The passive and active solar energy concepts and a high standard of thermal insulation are enhanced by a ventilation plant with thermal recovery system.

The design of the project was determinated by the twin goals of low lifecycle costs and a reduction in construction costs. All details are simple, but well thought out. The house did not cost more than a conventional one in Poland. Cost-saving were made by the application of traditional building techniques and the use of local materials and recycled building elements. The project was supported by the DBU – German Federal Environmental Foundation.

 

建筑设计 KUCZIA
项目建筑师 Peter Kuczia
地点 波兰
面积 living space 175m2 / plot size 2000 m2
摄影 Tomek Pikula, PeterKuczia

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
目录: 建筑, 住宅
地点: 波兰