阿姆斯特丹 Mazzo 餐厅

idI-019_Mazzo_Amsterdam_img_01.jpg

该项目是由 Concrete 设计,位于荷兰阿姆斯特丹市的一家餐厅。设计师将狭窄,纵深的空间融合在一起。从墙灯,切斯特菲尔德沙发到5米高的天花板,一个完美的临街酒吧和用餐大厅展现在我们面前。简单但灵活的休息区,也成为孩子们的乐园。

以下是设计事务所提供的项目简介:

Mazzo, the eighth member of the IQ creative family in Amsterdam, is the Italian sister of Brasserie Witteveen – both in hospitality concept and in the interior there is an obvious connection. As with Witteveen the name and location of Mazzo share a history in the city of Amsterdam. Six years ago Mazzo was a famous and notorious disco in the monumental building on the Rozengracht.

The building is typical in Amsterdam: narrow and very deep spaces fused together with different floor and ceiling levels, automatically providing a natural position for the restaurant.

The first part, situated on the Rozengracht, has a five-meter high ceiling and faces directed outwards. The perfect area for a bar, where guests can order a fast espresso or have a drink at the high bar tables. Lighting from the Bestlite series by GUBI creates the intimacy in this space. The wall lights above the nine-meter chesterfield couch and the suspension lights above the bar and bar tables in xs and XL sizes create a living room ambiance.

The second part is obviously lower but twice as wide. A few original stone columns divide this part into two zones. The darkest part of the entire building is perfect to house the kitchen. The seating area of the restaurant is opposite to the kitchen with a simple but flexible, trattoria-like table arrangement. A variation of tables for two or eight are placed and every table has a great view of the chefs in the kitchen. Five Dear Ingo lights by MOOOI comfortably light up the seating area. Independent of the table arrangement, these modern chandeliers give a pleasant and intimate light. Four portraits of people in different age categories provide an Italian family-feeling of which the guests can be a part during dinner. For a real family dinner or a business meeting guests can use the boardroom. A cosy room with a TV screen and fireplace, next to the kitchen, that can be closed off if privacy is preferred.

The third part is orientated towards Bloemstraat. A narrowing in the building creates the small backroom where kids can play during the day under the watch of their parents. At night the toys can disappear in the cabinet behind a black-and-white blocked curtain and guests can retreat into the eleven-meter long chesterfield couch to enjoy a good glass of wine and have a nice conversation. Again the Bestlite wall lights by GUBI create a home-like feeling.

The diversity of the fused spaces and the natural restaurant layout need a connecting element: a huge wooden cupboard across the whole restaurant linking all the spaces to each other and organising them at the same time. The cupboard, created out of solid pine wood for storage and display of the products, becomes the stairs to the mezzanine floor, the back bar, point of distribution for the food, the transparent division between the boardroom and restaurant, the wardrobe, the access to the restrooms and the storage for the kids toys.

Five materials determine the ambiance of the raw and honest interior design: power floated concrete, chipped brickwork, stone, pinewood and raw steel. The first three materials are part of the shell of the building; all the new materials are steel and wood.

The window frames in the cupboard and the mezzanine floor in the front of the restaurant are completely made of raw steel. The steel beams and columns are exposed and the extra floor is provided with an untreated expanded metal mesh. The use of honest and simple materials doesn’t distract the guests’ eye and underlines the fact that the restaurant focuses on the food.

Embracing the past of the building and the name Mazzo by creating a logo that is a controversial part of the venue. The five letters are made of raw steel and filled with classic amusement lights, referring to the disco days of Mazzo. The light object crowns above the bar and will be noticed even in a flash by the cars and cyclists passing by.

 

室内设计 Concrete
地点 荷兰
面积 400 m2
摄影 Ewout Huibers

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 2.0/5 (1 vote cast)
阿姆斯特丹 Mazzo 餐厅, 2.0 out of 5 based on 1 rating
地点: 荷兰