Tripode, Amphithéatre de Tois-Rivières

id716_Tripode_img_01.jpg

该方案是由 Sid Lee Architecture 设计,位于加拿大三河市(Trois-Rivières)。项目原址是一家造纸厂,设计师将其改造成文化艺术中心。

以下是设计事务所提供的项目简介:

Revitalization of the former paper mill site

The purpose of this architecture contest is to “equip the city of Trois-Rivières with an openair amphitheatre capable of seating 10,000.” Trois-Rivières is a small Canadian city (population 130,407) once known as the pulp and paper industry capital of the world.

Located halfway between Montreal and Quebec City, Trois-Rivières was looking to build its own venue for hosting high-volume summer festivals and internationally renowned bands, and housing its symphony orchestra during the summer. “In the early 2000s, the city of Trois-Rivières began work on a requalification project. The site in question (a former paper mill) is situated along the St. Lawrence River, adjacent to the harbourfront park, the city centre, the St. Lawrence River and St. Quentin Island (for outdoor activities). Such a location calls for an extraordinary construction,” explains Philippe Drolet, architect, in an excerpt from the contest catalogue.

For the first phase of the contest, Sid Lee Architecture and Régis C?té et Associés banked on the project’s historical roots and awed the jury with a vision that reflects the site’s industrial past.

Tripod was an imaginary foray into the industrial history of both the site and the city, for we believed that approaching this new amphitheatre without regard for its past would inhibit public response to it.

Tripod’s design strategy was to delve into the site’s history and give material life to an exploration of the link between past and present through the symbolic moulding of the stacks of paper mill–bound logs that used to rise along the Saint-Maurice River like great pyramids fed by conveyors. Through this reading of residual images of the city Trois-Rivières (Canada), we sought to retell a story that went beyond the visible landscape and tied the project to vestiges of its past. The amphitheatre was an entity meant to re-inhabit the site, with contours symbolizing the location and a profile embodying a resolutely contemporary formalism.

From a formal viewpoint, the multiple ways the horizon was framed afforded the site new prominence and thus infused it with new life. The addition of a third support anchor, which also served as a lookout post, added a final touch by providing an expansive view of the horizon. On a smaller scale, the polymorphic landscape with its profusion of architectural events offered passers-by and users an engaging panorama. The grand metal-clad wood canopy harked back to the steel-hulled ships that plied the waters while offering a striking contrast to the completely flattened landscape. The project’s uniqueness resides in its counterposed mix of scales and materials

 

建筑设计 Sid Lee Architecture
地点 加拿大
面积 total 13,671 m2

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
目录: 建筑, 文化
地点: 加拿大