Nau Gaudí 改造项目

id708_nau_gaudi_img_01.jpg

Brullet – de Luna i Associats S.L.P. 对位于西班牙的一座仓库进行改造重建。环保是设计师的主要考虑,更新设施,空调,电梯和储藏室等等。新的外观使整个建筑焕然一新,透明的玻璃幕墙,大大增加了自然采光,木质框架提高了绝缘性。

以下是设计事务所提供的项目简介:

The commission proposes a reflection about the construction of some housing units, the restoration of the chimney, warehouse and small building designed by Gaudí. In the bleaching warehouse, remodelled and restored, we want to give it some multifaceted uses, which require the restored building having good facilities, from both an environmental point of view and in terms of regulations and equipment.

The proposal involves building a large underground section in the first four surgeries of the warehouse, where the air-conditioning machinery, the new sanitary services, the machinery for the new lift and a storeroom are placed. The arches removed on the side of Carrer Cooperativa are rebuilt and therefore invades the current pavement in order to recover the original implantation of the warehouse. A wall is built parallel to the street to recover the amputated space of the warehouse and the small building.

Due to the impossibility of recovering the original west façade, the proposal plans a new façade that has absolutely nothing in common with the previous one. It is a transparent and opal glass façade, with an air chamber and special treatment that will enable an increase in the natural lighting of the original warehouse, adapting it to the new uses.

The south and east façades are built according to the warehouse façades that are known from a photo taken by Joan Bergós (image 17). To insulate it in heat and sound, without changing its original appearance, it was decided to double up the roof and wall of the east façade. A timber framework was placed in the roof with flat tiles seen from below, over which is placed projected insulation with another flat tile on top. The view of the interior and exterior of the roof is the original one but it is constructively doubled.

If we calculate the structure of the parabolic arches of the warehouse, one notices that the arch that resists the loads of the warehouse is built in a very precarious way. The solution to this increase of loads consisted of strengthening, by means of stainless steel sheets, the connection of the three sections of wood that make up the arch. In order not to alter the image of the arch, we have chosen to insert the panels on either side of the central wooden section.

Glass has been considered as the differentiating element between the elements of the original warehouse and the new elements. These contemporary materials (translucent glass and transparent opal) are different from the materials of the late-19th century and yet reflect and multiply the parts of the work planned by Gaudí

 

建筑设计 Brullet – de Luna i Associats S.L.P.
项目建筑师 Manuel Brullet, Alfonso de Luna
地点 西班牙
面积 gross floor 810 m2
摄影 Lluis Casals

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
地点: 西班牙