法国 Epinay 文化中心

id331_EPINAY_img_01.jpg

这是 SERERO 完成的一个文化中心的建筑设计,位于法国。设计师根据建筑与周围环境的关系,将建筑分为两个块,从而创建了一个大的室内街道,这个街道空间因此成为联系室内外空间的纽带。

以下是设计事务所提供的项目简介:

AN INTERIOR STREET THAT STRUCTURES THE ENTIRE BUILDING

Our thinking on the project and its relationship to the context led us to split the building into two stips to create a large inner street. This intersticial space is unifying the different activities of the building and generates a strong link between the outdoor spaces : the public phaze entrance and the open air theater. This double height street, is an extension of the outside environment into the building. It connects differents parts of the program by suspended walkways. Like a funnel, that space is expanding at its ends to create an opening to the outside. In direction of the city, it connects the building plazza to an open air theater on the other side that is overlooking the park. A glass roof raised above the street accentuate this relationship with the environment making extensive natural light in this space.

Our thinking on the project and its relationship to the context led us to split the building into two stips to create a large inner street. This intersticial space is unifying the different activities of the building and generates a strong link between the outdoor spaces : the public phaze entrance and the open air theater. This double height street, is an extension of the outside environment into the building. It connects differents parts of the program by suspended walkways. Like a funnel, that space is expanding at its ends to create an opening to the outside. In direction of the city, it connects the building plazza to an open air theater on the other side that is overlooking the park. A glass roof raised above the street accentuate this relationship with the environment making extensive natural light in this space.

A HOUSE OF ARTS IN A DENSE URBAN CONTEXT

We aimed to develop a certain porosity of the building envelope to the outside environment. The theater is placed in the center of the building to avoid creating blind or purely technical facades. The facades are perforated with elongated window shapes that cut facades and singularly identify this cultural facility in the city. We designed a system of diamond-shaped bays, whose geometry is derived from an architectural interpretation of a musical phenomenon. Inspired by the work of the painter Wassily Kandinsky on music and formal composition, or Vera Molnar on digital art, the facades present as a superposition of parallelograms forming reliefs and frame in the concrete shells.

We aimed to develop a certain porosity of the building envelope to the outside environment. The theater is placed in the center of the building to avoid creating blind or purely technical facades. The facades are perforated with elongated window shapes that cut facades and singularly identify this cultural facility in the city. We designed a system of diamond-shaped bays, whose geometry is derived from an architectural interpretation of a musical phenomenon. Inspired by the work of the painter Wassily Kandinsky on music and formal composition, or Vera Molnar on digital art, the facades present as a superposition of parallelograms forming reliefs and frame in the concrete shells.

LIGHTING AND INTERIOR ATMOSPHERE

The roof is an important part of this project, it is conceived as an intelligent high-performance skin, which controls the atmosphere inside the building and incorporates the technical features of the theater and the thermal control. It allows the development of bioclimatic building with a focus on natural ventilation. Natural light plays an important role in the cultural center spaces. All areas of circulation and reception areas are largely swam with natural light directly by the curtain wall of the lobby, through the canopy of the interior street, or by the “sheds” that punctuate the roof of workshops. This device allows bathing spaces with natural light all day without overheating. They play an important role in the definition of light environments inside the building, through their size variation. By late afternoon, lamps connected to photosensitive cells installed under the canopy and in the “sheds” gradually compensate the lack of natural light.

 

建筑设计 SERERO Architects
设计团队 David Serero, Cécile Ortolo, Amandine Quillent, Fabrice Zaini, Lionel Leotardi, Augustin de Roy Verger
地点 法国
面积 2,300 m2

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
目录: 建筑, 文化
地点: 法国