PUBLIC SPACES OF GY-L’EVÊQUE

idL-050_PUBLIC_SPACES_img_01.jpg

这是 ATELIER JOURS PAYSAGISTES DPLG 完成的一个村庄的公共空间的景观设计,位于法国。这个山村由一条交通要道分为两个部分,路旁的人行道是村子里唯一的公共空间。

以下是设计事务所提供的项目简介:

In this village of Burgundy crossed by a main heavy trafficked road, the sidewalks were the unique public space. Moreover this main road separated the village in two parts. The aim of the project was to break the ascendancy of this main road. Every city, even a village, should have a common public space to inhabitants and outer people.

Studying on the large scale the territory and geography of the village, enabled to understand the logic of the urban settlement.

In order to valorize the founding element of the village, the river called ‘ru de Vallan’ is staged at the focus point of the new public open space. A new riverbed has been created so that the new course of the river crosses the created plaza in its middle.

The generous new mineral plaza minimizes the main road predominance in the village and its design forges a new relationship between the urban environment and its natural site.

The banks of the river are remodelled with soft slopes, so the water can be seen and accessible. The banks, once steriles, are covered with willows, wild vegetation and green beaches of grass.

The new esplanade design aimed for an extremely sober air that would allow lots of news uses : ball games, fests, flea markets, picnics…

This project not only helped rescue a deteriorated area, it also gave the village its main public space and provided its inhabitants with the opportunity to enjoy the river landscape.

A new pedestrian wooden bridge creates a connection between the two parts of the village. This bridge emphasizes the presence of the river in this new open public space.

The project of the ‘foirail’ perpetuates the spirits of the former allotments, by a dedicated choice of vegetation: red currant, lilac, hazel… The project also proposes the planting of cherry trees on public space. Indeed, cherries orchards are an emblematic pattern of the landscape of Gy-l’Evêque, but the survival of theses orchards is uncertain for profitability reasons.

Bus stop, tables and benches have been designed specially for this project. They are all designed on the same system of crossed wood boards. The site being close to the forests of Morvan, all this elements are made of local oak wood.

 

景观设计 ATELIER JOURS PAYSAGISTES DPLG
项目团队 DAVID BORGOBELLO
地点 法国
面积 6,700 m2
摄影 atelier jours, Gilles Raynaldy

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
PUBLIC SPACES OF GY-L’EVÊQUE, 5.0 out of 5 based on 1 rating
目录: 景观, 公共空间
地点: 法国