Wavescape

id656_Wavescape_img_01.jpg

这是 Y Design Office 为丽水世博会的主题馆所做的建筑设计,位于韩国。建筑将成为丽水港标志性的建筑,不仅因为它是整个世博会的主题展馆,同时也因为建筑代表了展会的主题思想:海洋。为了通过建筑来表现水的存在,水的动态与半透明的特性被融入到建筑的细节中。

以下是设计事务所提供的项目简介:

Architectural objectives

The thematic pavilion of the international exhibition aspires to be an iconic element located on the Yeosu port. It will be iconic not only because it is going to be the main pavilion of the exposition, but also because it will represent the major theme and the aim of this event: the oceans. The site has been purposely proposed to be situated at an axis that symbolizes a transition between the mountain, the city, the coast and the water, all of which serves to condition the character of the building. Therefore the thematic pavilion has a focus for the people to experience and understand this liquid element through the specific place in which it is located: the ocean.

In order to represent water through architecture, the dynamic and translucent qualities of the fluid are translated into details of the pavilion. The pavilion is not bound to a solid state. It is always in action materializing both dynamicity and the varying layers of transparency. The visitor will be guided directly into a zone of coexisting space of ocean and architecture.

Approach and concept

The design of the building comprises of interconnected circles that respond to a program. The shape of the building represents a diagram of the two connected water molecules. This shape is also representative of the interconnectedness of the two big exhibition spaces and the smaller adjoining areas. The seemingly apparent random layout of these separate yet connected “atoms” is determined by the three main lines that connect the pavilion with the rest of the facilities in the exhibition master plan: the Main expo site axis, the Big O and the Expo Loop.

These six circular spaces placed on the water are wrapped by a versatile skin. The skin is made by two layers with a series of horizontal louvers that give a varying transparent quality to the building. The outer skin translates the energy of the ocean to move itself vertically up and down. It creates a dynamic atmosphere that is always in motion as the waves and tides. The moving louvers create a fuzzy image on the outside and also create interesting lighting effects inside through the moiré effect. The inner louvers are fixed on to the glass of the pavilion, whereas the outer louvers are floating on water, becoming a unique element that moves and changes with no energy consumption. The superimposition of these two osmotic layers give an intriguing image of the breathing building, making the water nature alive for the public to experience.

Green areas introducing various plantlife have also been included in the scheme. A roof garden will be constructed and the visitors will be able to enjoy a sub aquatic wetland, which will be linked to lounge areas.

Green areas have been also introduced on the scheme providing a roof garden than visitors can enjoy and a sub aquatic wetland linked to the lounge areas.

Functional and spatial organization

General circulation

Fluidity is the main focus of the interior circulation. It will guarantee a variety of different ranges of the exhibition tours for the public, as well as enabling private access for staff. The big, circular pavilions are reserved for the exhibition areas and the adjoining small circular areas will house restrooms, lounges, cafes and other facilities. Exhibitions can take place independently since it will be linked to the existing breakwater. That makes the circulation versatile depending on which areas are opened to the public. Visitors can still have access to the rest of the building even if sections of the pavilion are closed.

The pavilion will have different levels for each sections of the building: exhibition areas are 12m high, whereas adjoining spaces are 8m high. Ring corridors accessible from ramps and stairs are located at a mid-height of the main exhibition areas, located 6m above the floor, offering a 360 degree-view of the ocean on one side and a view of the main exhibition on the other.

The main access, connected to the Big O, is the entrance of the Theme exhibition area and it is preceded by a waiting hall situated in one of the small circular pavilions, from which there is a private access to the administration area located in the upper level.

 

建筑设计 Y Design Office + AQSO
项目团队 Jiwon Hur, Howard Jiho Kim, Tony Yam + AQSO: Luis Manso, James Matsuku
地点 韩国, 首尔
面积 Total GFA 6,128 m2

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Wavescape, 5.0 out of 5 based on 1 rating
目录: 建筑, 文化
地点: 韩国, 首尔