葡萄牙 Trancoso 公车总站

id656_Trancoso_Bus_Terminal_img_01.jpg

这是 Y Design Office 完成的一个汽车站的建筑设计,位于葡萄牙。建筑师的想法是在满足公众基本需求与欲望的条件下,能够提供一个便利与持久的乘车体验。车站同时也将成为一个令人向往的公共空间,人们可以自由漫步,同时还能欣赏外面的风景。

以下是设计事务所提供的项目简介:

A bus terminal is a part of the network that webs various places together while people travel. A bus is where people watch the scenery pass them by while efficiently traveling to destinations. As designers, we find the design of the bus fascinating. There is a dynamic tension between speed and space, for it is best for the buses to be parked for the people to get on safely, but it’s best for the people to sit down in order for the bus to start moving. Window seats are harder to access but allow the passengers a nice view. On the contrary, the aisle seats are easy to get to, but a complete view of the outside scenery is not always guaranteed. We want to be rid of these conflicting tensions and combine the advantages. Is there a way to effectively fuse the highest experiences and benefits of traveling on the bus for the greatest trip? Our design concept of the Trancoso bus terminal was born from these ponderings. Our design proposes a bus terminal which will accommodate the basic needs and desires of the public, offering both convenience and a lasting experience.

The terminal enables people to roam freely, while allowing them to sit and watch the buses move by. The terminal also offers an unlimited view of the outside. The bus terminal will become a flourishing public space. To attract a crowd, the roof terrace is designed to be a large open space looking out towards the castle, connecting to the cafe. These public spaces are a continuation of the sidewalk, allowing easy circulation throughout the building, making it an integrated space within the interconnected city’s activities. The bus terminal will be the center of Trancoso’s busy life, blending with the historical surroundings despite its irregularly shaped design. Ticket offices, waiting rooms or boarding decks will be on the ground floor, oriented towards the castle for a delightful view. On the upper level, a south-facing public open space boasting a view into an existing vale will serve as a free space as well as a cafeteria. Although we have separated the floors according to distinct functions, there is still the possibility of connecting them if necessary. To reflect the external design which stresses connectivity, the terminal is also internally connected, allowing the building to work as a whole, linking the ticket areas, entrance and waiting room directly with the cafeteria. Overall, the bus terminal will be a place offering convenient travel and a great view while blending in as an extension of the public space. It will even amuse the pedestrians and passers-by when they realize that they will be able to walk through the architecture and gain a unique experience of the city.

 

建筑设计 Y Design Office
项目团队 Joao Albuquerque, Tony Yam, Howard Kim, Yin Guo Dong
地点 葡萄牙
面积 Total GFA 2,188 m2

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
地点: 葡萄牙