日本青森 Nebuta 文化中心

id380_Nebuta_House_img_01.jpg

这是 molo 完成的一个文化中心的建筑设计,位于日本。这个包含了博物馆与文化中心的建筑致力于传播与纪念日本北部城市青森县的睡魔文化。建筑由涂有深红色搪瓷的钢铁丝带包裹,从而创造了一种独特的变化。

以下是设计事务所提供的项目简介:

Nebuta House is a museum and centre dedicated to all aspects of the Nebuta festival and its creative culture in the Northern Japanese city of Aomori.

In 2002, Stephanie Forsythe and Todd MacAllen won an international architecture competition for their design of a housing and community project in Aomori, Japan. The competition was judged by Tadao Ando and Jean Nouvel, and sponsored by the City of Aomori. Over the project’s course, the program evolved from housing and community facilities into a unique cultural building inspired by the craftsmanship and spirit of Aomori’s Nebuta Festival. In 2007, Forsythe + MacAllen (molo design) invited ddt/Arch and Frank la Rivière Architects Inc, together with the structural team of Kanebako Structural Engineers and the services engineers of PT Morimura & Associates Ltd. to work in collaboration with molo to develop the construction documents and oversee construction of the Aomori Nebuta House Museum.

Nebuta Matsuri, one of the three most famous and largest festivals in all of Japan, it is a form of storytelling during which heroes, demons and creatures from history and myth come to life as large-scale (9 x 7 x 5.5m) paper lanterns (Nebuta) illuminated from within. The Nebuta House is a dwelling for these mythical beings to reside. Each year the five best Nebuta, selected for their creative artistry and craftsmanship, will take the place of the five Nebuta selected from the previous year. Functionally the institution is meant to share the tradition, archive the history and nurture the future of this unique cultural art form. Located in front of Aomori train station, where the city meets the sea, the building opened January 5th, 2011.

The building is enclosed by ribbons of twisted steel, enamel-coated deep vibrant red and individually shaped to create variation: openings for light, areas of opacity, views, or opportunities for pedestrian circulation. For each steel ribbon, the bottom was set to a unique and specific angle, with thought to how sunlight would permeate the ribbons as it moved throughout the day, while the top part of each ribbon remains parallel to the building. In between these fixed points, some of the ribbons follow a natural curve while others were selected to have further bending and shaping to create larger openings and an abstract expression of wind. The steelworkers executed great skill and judgment interpreting the images from the 1:50 scale model that had been made from ribbons of paper, into ribbons of steel (9mm thick x 300mm wide x 12 meters high). In this way each ribbon was individually crafted during prefabrication, then manually adjusted on-site during installation. No part of the finished screen is the result of computer-aided fabrication; like all things handmade, human intervention enlivens function and expression.

The ribbon screen façade creates a sheltered outdoor perimeter space called the “engawa”, a spatial concept originating in traditional Japanese houses. In this case, a dwelling for giant paper heroes, demons and creatures, the engawa acts as a threshold between the contemporary world of the city and the world of history and myth. Shadows cast on the walls and floor through the exterior ribbons have the effect of creating a new material. Shadow and light become another screen – the convergence of material, light, shadow and reflection changing with the sun and weather.

Homogeneous, grey, box-like buildings constitute much of the surrounding cityscape. Commonplace objects like power lines and vending machines are dispersed throughout the uniformity. Here, the building appears as a vibrant curtain at the street’s end – activating the streetscape, transforming everyday experience into theatre. Bicycles and traffic passing by, city workers breaking to eat or children playing in the snow take on a quality of performance and play.

Inside, a shadowy dwelling for the Nebuta is shaped by the layers of screens and volumes of ancillary rooms. The volumetric juxtaposition accommodates many possible uses and perspectives. The interior is black, like a black box theatre. The abstraction of materiality, detail and colouring of the building allow visitors an intimate focus on the story being told. Luminous Nebuta appear suspended in the darkness of the hall, their vibrant colours reflected in the rippled, water-like floor. This is a subtle analogy to the last day of the festival when some of the Nebuta are set out to float on the sea.

Opening a set of giant sliding doors will connect the large volume of the Nebuta Hall with an upper level theatre and multi-purpose spaces below (for music, activities and exhibits) Providing a dynamic visual connection to the Nebuta during musical and theatrical performances, encouraging creative juxtapositions and flexible use. During major events, the towering Nebuta exit and enter the building through another giant sliding door. When sitting in the theater with both sets of sliding doors open, one can see the vibrant Nebuta below, and beyond, Aomori Harbour and the Hakkōda mountains.

Despite the challenges of designing an important cultural building while respecting a conservative budget, the evolution of the building’s type and program stands as symbolic foreshadowing of the many creative possibilities for use. Already, programming has demonstrated a broad range of uses: workshops, conferences and new cultural events are taking place. Perhaps the building can help to usher the time-honoured tradition of Nebuta into a contemporary era, offering a place to share ideas and bring creative minds together, even artists of different cultures and disciplines. The building elevates Nebuta in the public life of the city, celebrating the stories and impressive craft of the ephemeral paper floats and the people who make them.

 

建筑设计 molo with d/dt Arch, Frank la Rivière Architects Inc
项目建筑师 Todd MacAllen, Stephanie Forsythe
地点 日本, 青森
面积 site 13,012 m2 / building 4,340 m2 / gross floor 6,708 m2
摄影 molo

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (1 vote cast)
日本青森 Nebuta 文化中心, 3.0 out of 5 based on 1 rating
目录: 建筑, 文化
地点: 日本, 青森