大连市图书馆竞赛项目

id366_Dalian_Library_img_01.jpg

这是 10 Design 为参加大连市图书馆建筑竞赛而提交的设计作品。设计方案将建筑与地面交织在一起,以创建一系列庭院空间,接着随地形蜿蜒而起,从而形成一个醒目的城市地标。建筑的外观是一个深灰色的黄铜管乐器,随着时间的推移将发出漂亮的铜绿色光泽。

以下是设计事务所提供的项目简介:

Ted and his team have previously submitted the scheme to the Dalian Planning Bureau for an international design competition. In the competition, 10 is pleased to be able to compete with some of the world’s most high profile architects including ZahaHadid Architects, KengoKuma and Associates, Hopkins Architects and AC Architects .” Givens says, “Although the decision on the commission of this project is yet to be announced, we are proud that the design has already gained recognition from a professional body, the AIA.”

The library is intended to be a transformative environment that pulls visitors into a unique landscape. The building weaves into the ground creating a series of courtyards and topographic undulations- rooting itself, and then sweeping up into the air forming a bold urban landmark. The shifting of the mass creates spaces ranging from the intimate spaces for reflection in the courtyard to the dynamic and expansive views offered from the tower volume. The tower volume has a series of internal voids and terraced spaces to further enhance the variety of spatial conditions and to provide internal connectivity. A series of retail functions including cafes will help draw a larger audience to the library. A large media center that shares the central drop-off can be used after hours and function independently.

The mass responds and is shaped by views into the site and outward to the surrounding sea and mountains. A green hill over the media center forms an outdoor gathering space and amphitheater and will offer water views to the southern sea. A roof top café on the tower volume provides panoramic views of the mountains and sea.

The façade of the library is a dark grey brass that will develop a beautiful patina over time. The metal skin will have a natural resistance to the marine conditions and harsh weather. The smaller voids in the buildings mass will use an anodized aluminum brass alloy to remain vibrant and colorful as the rest of the building transforms with time.

 

建筑设计 10 Design
设计团队 Ted Givens, Mohamad Ghamlouch, Emre Icdem, Judy Chan and Abraham Fung
地点 中国, 大连

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
大连市图书馆竞赛项目, 5.0 out of 5 based on 1 rating
地点: 中国, 大连