HOUSE IN OOKAYAMA

id645_HOUSE_IN_OOKAYAMA_img_01.jpg

这是 Torafu Architects 完成的一座住宅的建筑设计,位于日本。这个3层的木房子座落在一个拥挤的东京住宅区里,有三面是封闭的建筑物,另一面则仅靠大街。建筑布局尽可能的减少狭窄临街所带来的影响,以及尽可能利用地块的条件。整个住宅看起来就像是一个家具的大集合。

以下是设计事务所提供的项目简介:

A Large Collection of Pieces of Furniture

Two generations live in this three-storied wooden house located in a Tokyo residential area. The site corresponds to a 4.7 m wide × 16.5 m long fringe of the land where the owner’s parents lived. Furthermore, the site is enclosed by buildings on three sides while its northern side abuts directly on the street. The layout was designed to alleviate the impression of narrowness of the frontage inasmuch as possible and make the best use of the site’s conditions within the maximum volume allowed by setback restrictions. To minimize pressure from the corridor on the frontage path we devised a basic plan that placed the entrance and stairs at the center while the bedroom and public areas are divided on a north-south axis.

Taking into account the fact that the occupants had many belongings, we incorporated a storage space shaped like a box between the 1st and 2nd floors. Above the bedroom on the 2nd floor is a children’s room that resembles a huge table. Each part is connected by stairs bearing a different design and the space between some of the steps can be used for storage as well. The floor of the living room on the 2nd floor extends into the bedroom where it serves as a desk. The toilet in the intermediary storage space sticks out into the 2nd floor to act as a light-well and a table. The bay window in the wall connecting to the ceiling can also become a bench, giving a sense of loftiness to the whole space. Boards placed between the four sturdy walls passing through the 1st to 3rd floor become shelves and desks that make for a big storage wall by using the structure of the house.

This random-looking composition is made like a multifunctional stacking that can be seen as one large piece of furniture. We implemented a cross-section design free from the hierarchical configuration of a normal building, blurring the boundaries between building and furniture. From the fitting of the terrace to the placement of the shelves and other minute details, we employed a construction method by aggregation whereby each architectural component becomes a piece of furniture. This makes the house a vessel that allows for perpetual change to take place and leaves enough leeway for its inhabitants to add their own touch after they move in.

 

设计事务所 Torafu Architects
地点 日本, 东京
面积 site 76.16 m2 / total floor 104.5 m2
摄影 Daici Ano

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
目录: 建筑, 住宅
地点: 日本, 东京