Nieuw Leyden 住宅

id650_Nieuw_Leyden_img_01.jpg

这是 24H > architecture 完成的一个生态住宅项目的建筑设计,位于荷兰。项目共由18座独立的房屋组成,由不同的建筑师设计。由于项目所有的房子是以一种背靠背的方式组织的,因此在设计的总体布局上采用了一种名为”峡谷”的体例,以最大限度的利用自然光。

以下是设计事务所提供的项目简介:

Within the urban plan of MVRDV for Nieuw Leyden, 24H > architecture design two ecological houses. The building block consists of 18 houses, designed by different architects. There are no regulations of the beauty commission, so the future owners are free to design their house, as long as it fits within the provided building envelope.

The half sunken parking garage is situated in the centre of the building block, giving the houses a split-level arrangement, resulting in a high density area with narrow car free streets. Due the minimal amount of urban requirements regarding floor heights, shape and architectural appearance of the individual houses, the ensemble got a maximum architectural variety in shape and style, reminiscent of the historical city centre of Leiden but in a contemporary appearance.

Since the houses in the building block are organized following a ‘back-to-back’ principle, the general layout of the design is arranged in such a way that the use of daylight is maximum utilized. To realize this ambition, a so-called ‘canyon’ is introduced providing its inhabitants with maximal daylight during the day. The canyon flows vertically through the house and encloses the stairs. It’s orientated in a way that daylight can penetrate all the way down to the lower floors.

The walls of the canyon are used to arrange the house into the necessary functional spaces. Where desired, the canyon becomes transparent and filters the daylight. Where needed, the walls are closed and allow toilets and bathrooms to be placed behind its walls.

Energy use is minimized in several ways. In addition to the compact building block and maximum use of daylight mentioned before, a solar water heating system is used in combination with district heating. Together with insulated HR++ glass and highly insulated walls, this results in an overall energy performance which is far more ambitious than the requirements stated in the Dutch building regulations.

The facade is an echo of the flow of the canyon inside, resulting in organically shaped Corten steel on top of a cladding from fsc certified louro gamela and jatoba wood. All exterior door- and windowframes are from fsc certified jaboba wood.

In the interior, the flooring exists of bamboo parquet and the window and door frames are made from bamboo. The exterior decking used on the terraces are made from compressed bamboo.

 

设计事务所 24H > architecture
地点 荷兰, 莱顿
设计团队 Maartje Lammers, Boris Zeisser with Olav Bruin, Anja Verdonk, Albert-Jan Vermeulen, Yana Vlasova, Floor Kokke, Valentine van Dam
面积 Floor area 200 and 180 m2
摄影 Boris Zeisser

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.0/5 (1 vote cast)
Nieuw Leyden 住宅, 1.0 out of 5 based on 1 rating
目录: 建筑, 住宅
地点: 荷兰, 莱顿