荷兰 Apeldoorn Welgelegen 公寓

id353_Stadspalazzo_Brussel_img_01.jpg

这是 TWA architects 完成的一个公寓的建筑设计,位于荷兰。项目位于荷兰阿珀尔多伦曾经的闹市区,这里正经历一个重建,一条运河从这里蜿蜒而过。建筑的一层是办公室,以上则是公寓。建筑最突出的特点是房子起伏的外观,这也象征运河流淌的水。

以下是设计事务所提供的项目简介:

The three projects of TWA-architects in Apeldoorn are located in a major restructuring site at the downtown area of Apeldoorn, a medium sized town in the wooded part of the Netherlands that is called the Veluwe. In the 19th century this area consisted an estate called Welgelegen, which means ‘well located’. From that period many estates remains in this part of the Netherlands. That the lady who occupied the estate had considerable influence, is evidenced by the fact that she has achieved that the Apeldoorn Canal was laid with a bend to its territory. This curve is still visible and plays an important role in the urban plan of Welgelegen-port. After the disappearance of this estate, this site has long been a business area. In the late nineteenth century, the council decided to move the businesses to the edge of the city. The companies accounted for noise and traffic and the terrain appeared to be very suitable for housing. The city planner Rein Geurtsen was commissioned by the municipality’s to make an urban plan that consists of three areas: Welgelegen-centre, Welgelegen-harbour and Welgelegen-park. The three projects discussed here are in the area Welgelegen-harbour because of its location at the Apeldoorn Canal.

TWA-architect also designed the building on the corner of the Deventer street and Apeldoorn Canal. This building has an important function in the urban plan, it ensures the connection of the area with the centre of Apeldoorn. This building houses the office of an established housing association with apartments above. The building is also a cornerstone at the most north-western side of the area. It is like the locomotive of the train of buildings along the canal.

The first project that is displayed connects directly to this building. The connection is designed as an overlap of volumes. The residential building jumps back and has a different angle to the canal as the first building. Here we find the access to the dwellings in the block. The block is five storeys high. On the ground floor are offices, the four upper floors contain apartments. The most salient feature of the facade is the undulating facade of the houses. It refers to the water of the canal and connects with the undulating facades of the adjacent blocks. Behind the western facade are partly the balconies of the houses, overlooking the water and the city centre. The houses are accessible from the back through galleries that are linked to the galleries of the adjacent block. They enclose a courtyard equipped with green roof gardens. The south facade of the two blocks was established in cooperation with the architect of the adjacent building. This is why all blocks connect to each other well, as well as functional as architectural.

South of this block soon a residential tower will be built as a link to another special block. This block also has a curved form, but with larger amplitude than the residential building just described. It consists of eight buildings, designed by eight different architects. TWA-architects designed the second building from the north. The building contains several different residences, the three lower levels contains four major town houses with the entrance to the canal. In the middle of the building one can recognize the entrance that gives access to four apartments on the upper two floors. The facade does not reveal the distribution of the different houses. The facade refers to Dutch canal houses like the world famous Amsterdam merchant houses. Stately facades in a formal classical style. This building has a classic articulation with a basement and cornice but in a contemporary design. In the detailing of the openings much attention was paid to the relief. The depth of the openings are made white, so that the facade in the perspective of the street is different than the front facade from across the channel. This gives the building in the series of eight, mostly designed in a modernist idiom, a special place.

 

设计事务所 TWA-architects
地点 荷兰
项目建筑师 Ing. Doeke van Wieren
摄影 ©Noback

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
荷兰 Apeldoorn Welgelegen 公寓, 5.0 out of 5 based on 1 rating
目录: 建筑, 住宅
地点: 荷兰