巴塞罗那 Orlandai 住宅

id640_Casa_Orlandai_img_01.jpg

这是 Ravetllat Ribas Arquitectes 完成的一个住宅的建筑翻修设计,位于西班牙。建筑共有四层以及一个地下室,在其悠久的历史过程中翻修过多次,曾用作住宅,也曾做过学校。两个面向花园的画廊是建筑最有代表性的元素。建筑的此次翻修将致力于获得开放的空间以及良好的连通。

以下是设计事务所提供的项目简介:

The building has four floors above ground and a basement, and is organized into three bays supported by walls. Its original use was residential and has been renovated several times throughout its history. During the last fifty years had been devoted to a school.

The renovation of the building, which was built in the late nineteenth century, includes two bodies of galleries that open on both sides of the garden and have become the most representative elements of the building.

The original building had three staircases, the principal connecting the ground and first floors with a fairly representative treatment. Its situation and route, joining only the first two plants, suggests a primary use of these areas by the owners. A second staircase, located in the heart of the plant, complements the first and connects all levels up to the roof. Because of its small size it seems to have been intended to the service. The third scale is certainly a later addition which led to the cancellation of some windows and was possibly motivated to give independent access to some of the floors of the building.

The project proposes to obtain well-connected and open spaces to encourage variability of uses over time. In this sense, the project cleans the three bays to get free spaces, which can be divided by small screens or furniture. We take advantage of the dismantling of a framework that was worm-eaten, by giving shape to a double space that dignifies the access and communicate the ground and the first floor’s lobbies.

The reorganization of the vertical communications consists on the installation of an elevator and the reconstruction of the existing service scale in order to perform the fire protection and to allow access to the basement. The project proposes to give the same level to all the spaces on the ground floor, removing the existing difference of some steps. Outside, all bodies added in recent years has been dismantled, and the façades restored to obtain as much as possible the original appearance of the building.

Inside the project aims to respect the existing materials and replace the damaged. We use white marble in the new floor and between conserved sections of pavement that were incomplete. The marble and wood wainscots are kept as far as possible and also completed where there were missing pieces. The effort to provide flexibility to the facilities has led to the construction of a false ceiling made by painted strips of wood in the central areas of the building.

 

设计事务所 Ravetllat Ribas Arquitectes
地点 西班牙, 巴塞罗那
项目团队 Pere Joan Ravetllat Mira, Carme Ribas Seix
面积 1,600 m2
摄影 Elisabet Armora

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
巴塞罗那 Orlandai 住宅, 5.0 out of 5 based on 1 rating
目录: 建筑, 住宅