巴西圣保罗 Planalto 住宅

id74_Planalto_House_img_01.jpg

这是 Flavio Castro Architects 完成的一个住宅的建筑设计,位于巴西。房子的主人是一对夫妇与他们的两个孩子。这个面积近800平米的地块有着非常清晰的使用方式,两个大的互相垂直的建筑块构成了建筑的主要部分。该项目可以看作是当前巴西现代建筑的典范。

以下是设计事务所提供的项目简介:

The way of appropriation of the 800 square meters available for the establishment of the house (20x40m) is quite clear. Two large perpendiculars volumes mark the territory and categorize the uses and functions of other areas of the land.

A rectangular prism, perpendicular to the street, contains the intimate features of the house on the upper floor, occupying only half of the land and releasing the other half for recreation and landscaping.

Serving as a support and focused only on the main floor, another rectangular prism, but in different proportions, contains the service and social functions of the house.

The upper volume seems to rest on the main floor, which creates a series of statements that reinforce the architectural propose. Main floor and upper floor are implanted orthogonally. Exactly on this single point of contact, there is the vertical connection between them.

The metal beams on the edge of the volume parallel to the street, reinforce the idea of independence between the volumes and reveal the structural functioning of the house. The residence has a mixed structure of pillars and metal “I” beams and massive slabs of concrete with 20 cm thickness.

The main access platform, located under the front overhang on the main floor, provides access to the corridor 1.80 m wide running through the house, connecting various environments. After passing through the service area, we come to the point of access to two key areas: the social rooms (like an indoor pavilion) and the barbecue area (recreation).

We could consider them as areas, although defined, diffuse it provides a series of possible uses in addition to which they were designed.

The same type of access is provided on the upper floor, where the monotony is broken by bays of double height (stair and the fireplace room) and isolated pillars.

A garden-terrace covers the main floor block of the garage and recreation area. It can be accessed from a door on the upper floor of the house and also by the stairs at the recreation area. Therefore, it becomes a space of multiple functions.

The Planalto house was conceived as a urban house for a couple with 02 children and could be considered as exemplary of the current Brazilian contemporary architecture.

 

设计事务所 Flavio Castro Architects
地点 巴西, 圣保罗
项目建筑师 Flavio Castro
面积 land 800 m2 / building 560 m2

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
巴西圣保罗 Planalto 住宅, 5.0 out of 5 based on 1 rating
目录: 建筑, 住宅
地点: 巴西, 圣保罗