巴西圣保罗 Acapulco 住宅

id74_Acapulco_House_img_01.jpg

这是 Flavio Castro Architects 完成的一个住宅的设计,位于巴西。房子由6个概念上分组结对的方块组成,基于这个构成原则,通过在两个相反的方向做减法形成了两个主要的空间,前面的车库与后面的活动区域。这种正规的方形逻辑极大的促进了数学计算,也提高了房子的结构性能。

以下是设计事务所提供的项目简介:

The house is composed by 6 squares grouped in pairs (concept). Within this compositional rule, two subtractions were made at opposite sides to form two venues: the garage in the front and the social area behind. The different relationships that they establish with their neighbors (other squares) were determinate by the unevenness of the floor, transparency and accessibility.

In the scheme we have different parts. In the right side, the service is organized linearly and goes unnoticed to the visitor while composing important volumetric element. It is in a strategic location with respect to orientation (sun) and functionality.

In the left side, there is a succession of rooms is a space width 5.50 m tall and huge transparency in parallel facades to the street. This transparency reaffirms the continuity of the space.

Only one discontinuity happens by the stairs that leads to the upper floor. Metallic self-supporting, acetic and colorless, it cuts the sequence of rooms at one point creating a visual filter between the public street and the private backyard

At the bottom left side the pavilion ends the succession of social environments. Separated of the house by the pool and deck, creates a tension between the house and itself. This interval space (range, pool) wins quality in the duality between “seeing and being seen”, completely dissolving the notion of attachment that could be created by the pavilion.

In the upper floor we have four suites with a marked symmetry. They are accessed by a hallway illuminated by a window above the head of the visitor and demystifies the corridor such as the word suggests. This entire upper floor is part of a common function (private area) outlined in the project by volume and color (green).

The openings (windows, etc) are projected in function of the touches between the geometries of the house. To the neighbors, the openings are very punctual, while in others facades are quite present.

The water surface under de interior stair returns to the air humidity in days of intense heat in the city of Brazil, a tropical country, and the roof garden of the pavilion keeps a low temperature of its flat roof.

The logic of the regular squares greatly facilitated the mathematical calculations and the structural performance of the house, because the same constructive procedure could be adopted for the entire building. The distances between pillars are almost the same and there are no structural transitions between the main and upper floor.

 

设计事务所 Flavio Castro Architects
地点 巴西, 圣保罗
项目建筑师 Flavio Castro
面积 340 m2
摄影 Marcelo Scandaroli

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
目录: 建筑, 住宅
地点: 巴西, 圣保罗