Saint-Hilaire Du-Harcouet 媒体中心

id331_SHDHMC_img_01.jpg

这是 SERERO architects 设计的一个多媒体中心,位于法国。项目所在地块处于一个特殊的历史与城市环境中,设计师将该项目设想为对周围城市形态的一个延伸,建筑被设计的尽可能低,以尊重周围的历史建筑。空间是开放的,由双层玻璃保护,再由一个带有教会花纹图案的金属屏幕覆盖。

以下是设计事务所提供的项目简介:

Saint-Hilaire-Du-Harcouët’s new Media Center sets in an exceptional historical and urban context. We conceived it as an extension of the surrounding urban morphology. We designed the building as low as possible to respect the historical context and partially integrated it in the ground. This strategy allows to requalify the plaza recently realized by the city at the level of the South Garden. The low terrace, which was used only as a space of circulation is now a place of interaction between the media library and the park. This low volume is aligned with the houses at the bottom of the church’s hill. The project implements local materials, such as the ocre schist stone, of the same type than the one of the church. The stretched out windows of the project are inspired by the singular proportions and the flaring of the windows of the church, which was taken as a reference building for our project. South side, the media center is conceived as a long window giving an open view on the landscape, on the church and the buildings around.

The building structure is constituted by an on site cast concrete walls covered with freestanding stones. The media center is for us a place where the natural light has an essential role and is placed in the center of the spaces designed. It contributes to create a place of exchange, turned to other disciplines and different cultures. This project is opened to the city thanks to wide surfaces glazed on the ground floor. The first floor is also conceived and implanted to take the most advantage of natural energies and limit its dependence to the fossil fuels.

The spaces of the media center are directly opened on their immediate environment and protected by a double glass skin covered with a metallic screen which pattern is inspired by the rosette of the church. This device allows to create a pleasant place to read and work. Our project stages a work on the thickness of facades (distance between “brise-soleil “and glazed wall, spacing of blades) with a work on overhangs of the facade so as to create a porosity, a series of space of rich transitions between the inside and the outside of the building.

 

设计事务所 SERERO
地点 法国
设计团队 SERERO ARCHITECTS (David Serero, Fanny Lenoble, Yoichi Ozawa, Amandine Quillent, Fabrice Zaini) Engineers: Beterem ingénierie
面积 floor 800 m2

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
目录: 建筑, 文化
地点: 法国