Raven Row – 现代艺术展览中心

id359_Raven_Row_img_01.jpg

这是 6a Architects 设计的名为’Raven Row’的当代艺术展览中心,位于伦敦。该中心座落在一个历史悠久的曾是丝绸商会的建筑里,一个新的半地下室以及两个18世纪风格的房间被用作展览艺术作品。

以下是设计事务所提供的项目简介:

Raven Row, a new non-profit contemporary art exhibition centre, opened to the public on 28 February 2009 with the exhibition ‘Ray Johnson. Please Add to & Return’.

Embedded in what Pevsner described as two of the finest surviving eighteenth century silk mercers’ houses in Spitalfields and a 1972 concrete framed office building, the project provides contemporary art galleries within a new semi-basement at the rear and a series of eighteenth century Rococo rooms over three floors at the front. Offices, two flats for residencies and studio space occupy the third and fourth floor.

The inaugural exhibition of American Pop artist Ray Johnson presented works of ‘multiple dates’, collages re-working earlier pieces, each time creating new works over years even decades, meticulously dating each intervention. Similarly Raven Row was first constructed in 1754 and subsequently added to, converted, neglected, damaged and repaired over two and a half centuries. The latest layer weaves itself through the buildings, informed by their history and in turn transforming them.

The new galleries to the rear are two distinct rooms echoing the domestic character of the 18c neighbours. They were excavated one and a half metres below ground level. The roof-lit courtyard gallery at the centre is calm and introspective. The adjacent gallery is side lit from Frying Pan Alley by a window creating a continuous view from the entrance through the full depth of the block. A new secondary entrance from Frying Pan Alley includes a bespoke platform lift for inclusive access.

Large charred timber rooflights above the courtyard gallery bear witness to the fire that ravaged the building in 1972 though some of the architecture survived (see image 06). Charred timber also formed the moulds for a new cast iron façade on Frying Pan Alley (the Ornate Regency cast iron railings were stolen from the original façade in the 1960’s). A new white concrete stair is cantilevered from the wall. It is fitted with a raw sand-cast bronze balustrade that takes the visitor down into the galleries.

Hand-painted Delft tiles in the bathroom have been redesigned with a diagonal blue dash. The burned timber and other new textures allude to the invisible history of the place and introduce a raw, tactile texture to modern Spitalfields which can seem consigned to the hermetic smoothness of City development. The art spaces are designed to foreground the exhibit hence their expression is tactile rather than visual. Simple door knobs designed by the practice are indented with a soft thumb print and are left with the texture of the sand that formed them.

Furniture in the eighteenth century was usually light and fitted with drawers and pockets for paper, pen, ink, blotters, etc. In this way, it could be moved easily to find the best light by the window or warmth by the fire. With the introduction of gas lamps in the nineteenth century, furniture becomes heavy and built-in. At Raven Row, we designed all the furniture to carry that sense of lightness and provisional occupation. All pieces are free standing and anticipate that any space in the building will be used in ways as yet unimagined.

We avoided the Modernist paradigm of contrasting new against old. We took the view that the pre-existing construction need not be consigned to history and framed by the new. We have aimed to make each piece of this evolving puzzle oscillate between past and present. Rather than fixing history in the past, we have allowed for contemporary narratives to be drawn across time and space.

 

设计事务所 6a Architects
地点 英国, 伦敦
项目团队 Tom Emerson, Stephanie Macdonald, Takeshi Hayatsu (project architect), Kristin Trommler, Rentaro Nishimura, John Ross
图形设计 John Morgan Studio

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
目录: 室内, 文化
地点: 英国, 伦敦