Beton Hala 滨水中心

id278_Beton_Hala_Waterfront_Center_img_01.jpg

这是 Pikasch Architecture 设计的一个中心广场,位于贝尔格莱德。广场处于贝尔格莱德最重要的地区,这里有各种独特的自然元素以及重要的历史遗址。特殊的地理位置要求建筑能够和谐的融入到景观中去。设计师使用了一系列驳船来作为广场的终点,在这里人们可以与河流亲密接触。

以下是设计事务所提供的项目简介:

-General urban concept for the site

The area is a composition of unique natural elements and historically important sites. The Kalemegdan park and the hill, greenery along the river that stretches toward Brankov bridge and the river itself are the natural elements that enjoy presence of the oldest Belgrade settlement “Belgrade fortress” and the historically important Kosancicev Venac block in the backround and the only preserved built evidence of a century long port activity „Beton Hala” in the foreground.

Highly Sensitive characteristics of the area requires the site to be a built landscape that stitches individual existing natural elements on the site together rather than a stranger object. To find the answer one does not need to go far from the site. The solution lies in between topographical lines of the hill and traditions along the river.

With a playful modification of topographical lines, the hill shall melt down toward the river, cover the road, drag down the tram lines on it’s hip and create a smooth slope.A cut in this slope creates a stream where the moving mass of people and commercial units become part of the nature and individually like drops of water they react to the rhythm of the flow and flow to the direction of gravity. The physical gravity of earth and sensual gravity of river as a strong magnet drags down people as they pass by variety of different surfaces of terraces which are designed for different urban activities while they can fully enjoy the spectacular view.

Rivers have always had determinative importance in formation of cultures and ships have always been main actor on the river stage. Belgrade is not an exceptional case. Ships have always been present here through industrial activities of the port until present time. They are an indispensable element of the whole composition. Placing the exhibition and conference centre on a ship in front of Beton hala will be a reminder of a century long port activity and role of Beton hala in the past and gives unique and endless options for mobility and flexibility. Beton Hala waterfront centre should take advantage of being in close vicinity of confluence of Sava and Danube and may use it as a gate toward national and international destinations.

-Communication schemes

„The cut” is the safe, continuous pedestrian course that connects Belgrade fortress to the top of Beton hala.”The cut” is a vivid, dynamic contemporary version of Grand steps. The Belgrade funicular is running parallel to „the cut” and eases transportation both for people and services of the commercial units. It has stations for public at two ends and can stop at different terraced levels for services.

Longitudinal ramps at each end of Beton hala together with the ramp incorporated with the exhibition and conference centre connect the ground level of Beton hala with the roof terrace. Usage of ramps allows continuous flow of pedestrians and cyclists along two levels of the building.

A pedestrian crossing on Karadjordjeva street (where a traffic light stops the cars anyways to allow trams cross) connects the Kosancicev Venac area to the site. Tram stops can be found in close vicinity from where a paved pedestrian path leads people to the roof terrace. Tram lines are raised to +90,00 level at Vojvode Bojovica Boulevard and run above the tunnel from where they descend on a 6% slope toward the tram stops. The level of the road itself is not changed and it has only been covered. An access on north and an access- exit on south side of Vojvode Bojovica Boulevard and an exit-only-route on Karadjordjeva street ensures a good functionality of the three level underground car parking.

-General concept of the architectural design of the Beton hala Waterfront centre

The „Beton hala” named converted barge is docking on the axis of „the cut” and is the end point of people’s flow where they finally meet the river. It consists of six barges of 15*50 meter. Barge is used as a base where another level is added on it. This modular system provides maximum flexibility which is vital for an exhibition and conference centre. It can be built in phases and possibilities of extension or modifications are endless. Mobility of the system indicates that a tow-boat can tow a part or the whole centre to other place temporarily. As Serbia is on runway to join European community, the Beton hala barge can play a promotional role.

 

设计事务所 Pikasch Architecture Studio
地点 塞尔维亚, 贝尔格莱德
项目建筑师 Zoltán Schrammel, Arash Pirayesh, Ashkan Pirayesh
面积 18,000 m2

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
目录: 建筑, 文化