Burnham 展览馆

id08_Burnham_Pavilion_img_01.jpg

UNStudio 的 Burnham 馆最初的设计采用的是城市与公园互相交错的网络形式。一百年前的伯纳姆计划就提出了这种观点:共有网络可以作为城市特质发展的主要源泉。不仅如此,他还介绍了一个方法,能够测量主要街道对角线的精准值和变化值,从而能够规划出整个城市的具体前景。Burnham馆运用了类似的设计说法,在使用上却完全不同。它的设计摈弃了伯纳姆的城市分层构造,展示了在一个漂浮不定的状态下,地板、墙和天花板的坡度。水平的层面或是垂直的平面被设计成一个像流水一样不断变幻和流动的空间。

以下是设计事务所提供的项目简介:

Placed on the unique location in the middle of Millennium Park framed by the Lake Michigan on one site and Michigan Avenue on the other, the UNStudio pavilion relates itself to diverse city-contexts, -programs and -scales. Programmatically the pavilion invites people to, gather together, walk around and through, to explore and watch. The UNStudio pavilion is sculptural, very accessible and it acts as an urban activator.

Based on the specificity of the site, the design of the pavilion develops an elaborated relationship to the existing form of a rigid geometry but it also introduces a floating and multi-directional space. It orients itself to the city texture, to the flows of visitors exploring Millennium Park and most importantly introduces diverse vistas towards the park and city surroundings. The pavilion is open towards its sides in between two at the outset horizontal planes of a podium and a roof.

The design of the UNStudio pavilion initially uses the orthogonal setup of the city and park grid. The edges of the pavilion follow the severe setup of the surrounding city- and park-geometry. Burnham’s Plan one hundred years ago introduced that generic grid as main generator of the city texture but also introduced a device to read specificity and variation in the form of the diagonal boulevards creating specific vistas throughout the city.

The UNStudio pavilion is operating similarly, but using the entire spectrum of 360 degrees. Instead of Burnham’s tectonic layering of the city the pavilion introduces in a floating and continuous form a gradient between its ingredients of floor, wall and ceiling. The hierarchy of either being horizontal or vertical is converted into an understanding of a space of continuous transformation and fluidity. The initially horizontal panorama on top of the pavilion’s podium smoothly shifts diagonally into the three roof openings, framing vertical views of the city skyline. The ambivalence of directionality and the introduction of continuous flow of the structure allow to smoothly opening-up spaces, directions and importantly the most diverse vistas to frame and read the city context.

 

设计事务所 UNStudio
地点 美国, 芝加哥
设计团队 Ben van Berkel, Caroline Bos with Christian Veddeler,Wouter de Jonge and Hans-Peter Nuenning, Ioana Sulea
摄影 Christian Richters

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
目录: 建筑, 文化
地点: 美国, 芝加哥