TELLUS NURSERY 学校

id18_TELLUS_NURSERY_img_01.jpg

这是 Tham & Videgård Arkitekter 设计的一个幼儿园,位于一个工业区与一个小森林之间。设计师通过一个鼓励运动的有机布局使得整个空间变得连续,从而建立了特有的外观与室内房间。半封闭的入口庭院形成一个独特的外部空间,便于父母接送他们的孩子。随意高度放置的窗户即适应了儿童的规模,也进一步加强了内部与外部空间的联系。

以下是设计事务所提供的项目简介:

On the border between a former urban/industrial development and a small forest where new housing is being developed, this nursery school mediates between different contexts and scales. A semi enclosed entrance courtyard constitutes a first exterior space for parents and children meeting and leaving. The organic layout encourages movement as space becomes continuous and creates both exterior and interior rooms of challenging shapes. Windows are freely placed at different heights and allow for light and views to be adapted also to the scale of children, which further the relation between the interior and the exterior play ground and the wooded hill.

Together with the client and the pedagogues’ inspiration from the Reggio Emilia school, a new way to organize the interior was developed. The result is a rather unorthodox plan, where instead of a complete ’flat’ for each group of children, there will be a large common interior plaza where the six groups can interact around different activities, playing and learning projects. This main space is complemented with separate atelier spaces for water projects and art, as well as small secluded group rooms for rest and quiet activities.

The facade panel, made of 50x50mm sawn wood, filters direct sunlight into the nursery school and create hidden windows that underscores the curved interior and exterior spaces. The building complies with the highest standards for environmentally friendly and long term sound construction.

 

设计事务所 Tham & Videgård Arkitekter
地点 瑞典, 斯德哥尔摩
项目建筑师 Bolle Tham (chief), Martin Videgård (chief), Eric Engström
合作 Mårten Nettelbladt, Johan Björkholm, Karolina Nyström, Marcus Andrén, Julia Schönbrunn, Andreas Helgesson.

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
目录: 建筑, 教育