RACOTEK 科学实验室

id211_RACOTEK_img_01.jpg

这是 GIOVANNI VACCARINI architetto 设计的一座科学实验室。项目的核心主题是建筑的外观。

以下是设计事务所提供的项目简介:

The edification of an industrial building is one of the most fascinating theme of architecture; the presence of multiple activities – in which the mechanical-productive aspect is strong – is the holder of intense design inspiration.

Lately some industrialization and prefabrication construction have impoverished the composition of these spaces, often reducing them like amorphous boxes. This is the result of mere maximum exploitation of the building area.

The work tries, in this sense, to get this theme to a full relief project in which the central theme of the project is the skin of the building, the envelope with its material consistence, erasing the traditional household icons (door, window, roof. . ).

The conforming, the deforming, the thickening or the clearing of the surfaces material produce closed, open, screened or translucent parts.

The building is situated in an area of 1400 sm. in Bellante along the hook up axis Teramo-Giulianova to the North of Abruzzo confining with Marche. The company Racotek, – Dox Corning sealing tape agents – installing its distribution place in the centre of Italy, asked the architect not only the mere construction of the building to make, to envelope, to forward the product, but the creation of an architectonical image which could distinguish its trademark.

The building is thought like a strong formal identity that tries to talk, with geometries and alignments with an hybrid territory between the urban and suburban condition.

The closeness to the important road and the main exposition of the building, are two of the things that most have moulded all the project determining the organizing and formal choices.

The building is set up in practical fillets which draw both the planimetric organization or the drawing of facades, determining parts that are material and volumetrically recognizable:

administrative-managerial fillet

movement goods fillet

production fillet

The productive fillet which represents the biggest part, is composed of a high building base surmounted by a system of lamellae which draw a sort of metallic scales about five meters entirely of polycarbonate. The coverage of the productive part is drawn with an asymmetrical watershed that forms a strong concrete canopy.

In the movement goods fillet the elevator, which is usually hidden into the wall, here it is out of the building and fits into the two canopies drawing the fracture between the productive and administrative part.

The volume east of the building, the administrative part, is covered with an envelope: a ventilate wall mounted dry on a metallic structure.

The most traditional material is set up in several positions to form a skin facade that seems sometimes closed, sometimes open like a sunshade.

The material is drawn brick 5 x 15 x 50/45 cm size.

The brick are anchored with a series of metallic guides connected with the “closure plugging” and through the three lateral holes in it.

The composition forces a reflection: on one hand the primary reference is the classic wall where the single element, the brick, is attached to the brick beside, secondly on the brick wall linked and anchored with metallic structure the disjunction of elements is just the principal theme of composition, the theme on which to work to give singleness and expressiveness.

The implementation of this complex building has offered to the study the possibility to check the maturity of its research project by using knowledge and design skills matured in previous experiences.

 

设计事务所 GIOVANNI VACCARINI architetto
地点 意大利
项目建筑师 Giovanni Vaccarini
面积 1,200 m2
摄影 alessandro ciampi

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (1 vote cast)
RACOTEK 科学实验室, 3.0 out of 5 based on 1 rating
目录: 建筑, 教育
地点: 意大利