Kishigawa 住宅

id62_Kishigawa_img_01.jpg

MITSUTOMO MATSUNAMI ARCHITECT & ASSOCIATES 设计的这个住宅位于日本。房子位于一片稻田的中部,周围景观清新自然。房子的主人是一个狂热的大汽车爱好者,他希望能在室内看到他的车,一个大的车库因此用来停放主人的两辆大汽车,住宅的整体布局根据设计演变成一个 U 形。

以下是设计事务所提供的项目简介:

The owner of the house is a Sushi chef from Wakayama. Dressed in coveralls most of his spare time, he is a big car lover and a mature man who enjoys both his work and hobby.

With masculine clarity, his wishes for a new house were to view from the interior his parked car in a covered garage and to have his evening drink with fish char-grilled over an Irori (traditional Japanese open hearth), but to accommodate only two rooms.

The extended landscape of the surrounding area was the decisive factor in determining the house location. In the midst of rice fields, the house site provides a high level of privacy to its resident. The house design evolved into a U-shape with a courtyard through which the resident feels nature close at hand with a vision of opening his own Sushi restaurant on the premises.

There is no traditional entrance hall; visitors enter the house from the courtyard and through a ground-level connecting space called Doma.

The owner’s close connection to the community made it possible to have this open approach to enjoy frequent visits of neighbors and friends, which shows the nature of the locals.

His dearest wish came true with the Irori placed in the best location of the house: the center of the living room with a panoramic view over rice fields.

Choosing single-story construction instead of double helped to avoid the hustle of meeting complicated fire code requirements which would have resulted in high cost and special equipment for the Irori setup.

The requested number of rooms was easily achieved in a single story as well. The U-shape of the building surrounding its courtyard brings openness into the 533.7 ft2 (49.58m2) space, uniting all adjacent space through the Doma.

The 320.2 ft2 (29.75m2) covered garage accommodates two cars. The load bearing walls supporting the garage roof are constructed with reinforced concrete on one side and wood on the other, lowering the construction cost as well.

 

设计事务所 MATSUNAMI MITSUTOMO ARCHITECT & ASSOCIATES
地点 日本
项目建筑师 Mitsutomo Matsunami
面积 site 161.66 m2/floor 79.13 m2
摄影 Mitsutomo Matsunami

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (2 votes cast)
Kishigawa 住宅, 4.0 out of 5 based on 2 ratings
目录: 建筑, 住宅
地点: 日本