Strange 住宅

id338_Strange_House_img_01.jpeg

小房子也可以温馨和浪漫。Hugh Strange Architects 设计,位于英国。设计师在房子小,成本低,现场条件受限的情况下,设计了这所奇怪却可爱的房子。绿色,低碳是整个项目的主题;内墙没做任何喷涂,每个房间都使用简单的材料以获得相似的调色。最大限度的利用自然光线,以及低能量装置也都减少了建筑物的能源需求。

以下是设计事务所提供的项目简介:

The house is small, relatively low-cost and sits on a constrained site, but aspires to create a generous architecture. Spatially it has a warm materiality and a romantic concern with habitability, it is rigorous in its construction and it takes its environmental responsibilities seriously.

1. Spatial Quality

Though only 75m2 and simple in plan the house feels spatially rewarding; 3.2m high spaces, 11m long spaces, enfilade rooms, a framed view to a distant church, a constant awareness of a space adjacent to where you sit or stand all make the building seem larger than it actually is. Despite the simple plan and section, subtleties and inflections give the spaces a gentle complexity. Internally no surfaces are painted and every room has the same palette of simple materials: concrete floors, washed timber walls and ceilings and dark hardwood windows, doors, fit-out and furniture. Within the expressed structure of the house the fit-out provides a warm habitability of nooks and corners. In contrast the architecture externally appears direct and robust, creating a play of depth and shallowness with adjacent brick wall.

2. Rigorous Construction

The house is single storey and timber structured, the lightness of the new building allowing a new concrete slab to form a raft foundation that sits on the existing site slab without the need of excavations for foundations. The horizontality of the new building’s concrete plinth visibly expresses the slab resting on the existing site; the existing slab still visible in the left-over-space cum garden, including the previous building’s sliding door track. Internally the polished concrete floor throughout can be read as the new slab, extending out to form an external terrace.

The building frame of solid timber panels was fabricated from Spruce in a Swiss factory, driven to site in a container and, following the slab construction, erected in a week. The windows, doors and internal fit-out of tropical hardwood, felled by a hurricane in Nicaragua, also arrived on site in a container. The constructional logic of the building’s detailing marries simple site assembly by the main contractor with a highly engineered European product and highly crafted Central American joinery. Glass is sandwiched between the exposed structural timber and the hardwood frame to form windows, internal doors are face fixed to structural openings, and kitchen, cupboard, seating and shelving units sit within recesses formed in the frame. Cheap and easy to fix cement panels clad the building externally; their lightness and verticality both relating to and contrasting with the weight and horizontality of the rough in-situ concrete base.

3. Environmental Responsibility

Use of a brownfield site, minimal ground disruption and off-site manufacture of the majority of the building resulted in reduced waste. Insulation levels exceeding current regulations, good air-tightness, minimal glazing to the north, the thermal mass of the concrete floor and timber frame, lots of natural daylight and low energy fittings all reduce the building’s energy requirements. The little heating that is required is provided by an exhaust air heat pump, recycling the heat from waste air that is converted for use in the underfloor heating and hot water supply. The building’s timber frame stores carbon dioxide and the FSC hardwood joinery is naturally felled by hurricane.

 

设计事务所 Hugh Strange Architects
地点 英国, 伦敦
项目建筑师 Hugh Strange Architects
面积 75 m2
摄影 David Grandorge

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
目录: 建筑, 住宅
地点: 英国, 伦敦