Studio Heldergroen Droste silo Haarlem

id317_studio_img_01.jpg

这是一个平面设计公司的办公室,该项目由一个多学科设计团队(Zecc建筑事务所 -ZW6 室内设计 Heldergroen 通信/设计办公室 – Vrolijk 家具设计及建造)完成。三面全玻璃幕墙显示了空间的透明度,并让城市美景一览无余。完全封闭的一面墙包括了所有的配套服务设施,并有一种雕塑般的艺术感。

以下是设计事务所提供的项目简介:

Rising workstations

On a weekday morning, the ground floor of the Droste silo is empty… At nine o’ clock the big tables with computers slowly descend. A fresh new day begins!

At the end of the day the workstations disappear back into the ceiling. The space is ready for another purpose: a lecture, a dinner, a party, a promotion of a new product, an exhibition or an evening Yoga class … Studio Heldergroen is in our view the example to think about the possibilities for other buildings of dual use of (mostly empty) office space…

Design team: the added value of three disciplines

The design is achieved by a multidisciplinary design team

(Zecc Architecten – Heldergroen communication / designing office – Vrolijk furniture designer & construction).

The team has started in a design process where there was room for the different disciplines for innovation, discussion and change.

Because of this collaboration a strong identity has been realised on the largest scale and a high level of quality in detail.

Dynamics & Interaction

As a result of the dynamic space on the ground floor there a physical interaction with the organization of Heldergroen and has an attraction to its surrounding area.

The space is a pleasant and creative atmosphere to work. It breathes the story that Heldergroen wants to tell its clients: “sustainability and innovation can and may lead up to attractive and profitable projects. And communication starts with showing who you really are.”

Durability: double-use office space

Three tables can be hoisted individually, which makes sure the space can be used flexible in daytimes and anticipates on several occupancies. The most offices are used only 40 hours a week, but in the interior of studio Heldergroen the possibilities for evening and weekend activities are considerably increased: Tables being pulled up in the evening creates the possibility to let out the space for all kinds of different inspiring initiatives: from trading lady clothing to biological wine tasting. Besides the new possible activities, the hoisted tables also provides the ideal burgling prevention.

Installations: theater techniques at the office

In Studio Heldergroen installations are integrated in an industrial way. Most striking is of course the hoist which is delivered by professionals from the theater industry. They are used to work with large set pieces that have to be placed quietly and safely on the stage. The tables disappears in large boxes in the ceiling, where LED lights and acoustic facilities are integrated. The wiring of computers runs through ‘flexible white cable caterpillars’, derived from the medical industry.

The temperature regulation of the space is housed in the polished concrete floor.

During winter there is hot water running through it, and in summer cold water for cooling. The natural ventilation passes through spiral radiators that either heat or cool the air.

Material Use: Rolled car doors and telephone poles

For the design of Studio Heldergroen, the central question is what to do with waste. Is it possible to re-use, nearby existing, materials in another way? Is it possible to add another (fresh) perspective on the concept of recycling? And can we strengthen the industrial character of the building?

Sometimes materials are literally taken from the streets to ensure the interaction. The electric winches of the tables refer to the original use of the Droste silo. The choice for concrete, wood and steel came directly from the history of this place. Cupboard doors are made of rolled car doors and robust tables made of old telephone poles. The communicative power of the re-use of materials fits in perfectly with the message of the design team: Sustainability can be very sexy!

Facility wall

Studio Heldergroen has on three sides an all-glass facade. This shows the space transparency and provides a fantastic view at the water and the center of the city of Haarlem from the inside. The studio has one complete closed side, where all supporting services are included that are necessary for the office such as a toilet, cloakroom, kitchen, closets and server room. The wall has a functional classification, but looks sculptural because of the integrated benches, cabinets and ceiling recesses for the hoisted tables.

 

设计事务所 Zecc Architecten, ZW6 interior
地点 荷兰, 哈勒姆
设计团队 Bart Kellerhuis, Marnix van der Meer, Steven Nobel, Ron Valkenet, Sander Veenendaal, Jeroen van Zwetselaar & Teun Vrolijk
面积 150 m2
摄影 Cornbread Works

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Studio Heldergroen Droste silo Haarlem, 5.0 out of 5 based on 1 rating