Montblanc 住宅

mon-00.jpg

这是一个四口之家的住宅,该地块的三个方向都被不同的住宅包围着。来自日本的建筑事务所 studio velocity 并没有被受限的地块所束缚,设计的住宅让你有在森林中漫步的感觉,微风轻抚,鸟儿歌唱。在拥挤的居民区里,能有这种感觉真让人羡慕。

以下是设计事务所提供的项目简介:

The plan of a house with a small beauty shop on the first floor.

A house for a family of four: the young couple running the shop, their 3 year-old girl, and their newborn.

The site, surrounded by neighboring houses in 3 directions, is in a quiet residential area.

Most houses in the area have only 2 stories and one is able to see the mountains far away.

However, the neighboring houses and apartments stand close to the site with their windows opening on to it.

So I began to consider how to create an open space in such a tightly enclosed site.

The building has a gable-house-shape with a continuous exterior space from the 1st to the 3rd floor under a large inclined roof.

5 large openings in the inclined roof bring sufficient natural light and air, as well as scenery, into the building.

The windows, as “voids,” lacking sashes, have a totally different scale from the windows of the neighboring houses.

That’s why there is a wondrous scale around the area as if the model had been enlarged.

As for the inside of the building,

When you’re walking in a forest in the mountains, you feel as though you’re being gently embraced though you’re not actually inside anything.

Along the path, where the wind’s breezes encircle the trees’ leaves above, where one can hear the murmur of the wind in the trees, the sounds of the birds singing, and the footsteps of creatures in the hush, there is, I think, an interior-like sense of place, a state that is wholly distinct from urban spaces or open skies.

Or else, from amongst a thicket, finding a view of the city at the foot of the mountain, or the blue sky streaming through the leaves and so one encounters many such “exteriors” along the way.

Can we create a place for such experiences in a crowded residential area?

One encounters “outside” at various points as you walk upstairs since the semi-exterior spaces are connected and gently covered with a large luminous roof.

I hope to create a diversity of “exteriors” with the various angles and heights of the site, appropriately hiding away the views from the neighboring sites, as well as a sense of the neighboring houses’ existence.

 

设计事务所 studio velocity
地点 日本, 冈崎
项目建筑师 Kentaro Kurihara, Miho Iwatsuki
摄影 Kentaro Kurihara

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
地点: 日本, 冈崎