Park Avenue South

id81_park_avenue_south_img_01.jpg

studio octopi 设计的这个联排别墅建于一个三角形地块上,为了探寻三角地形的特性,设计师们做出了一系列的折纸模型,在房屋后墙上的两个部位,设置了屋檐。该结构被整体涂上了黑色的锌层,而接缝处则形成了横跨屋顶的一道道褶皱,这样的设计强调了该地复杂的地形,并且呼应了折纸模型上的折印。该建筑仿佛是将一件量身定做的衣服的里面翻了过来,露出了精细缝合的内部构造。

以下是设计事务所提供的项目简介:

The extension to this Victorian end of terrace house is located between Crouch End and Muswell Hill. Three years in the making, the client committed to building the project one week before the collapse of Lehman Brothers. One week later, and the project may never have been realised.

The original builder was also the house’s first resident, and made the most of his triangular plot by allowing the side of the building to fan out to meet the line of the adjacent public footpath. On the ground floor this resulted in an additional fillet of space splitting the living and dining rooms. It was the divisional nature of this space (used as a utility room) that the client asked studio octopi to resolve. By relocating the utility room, the plan was reordered and paved the way for an extension that linked the living spaces.

The design was developed through a series of folded paper sketch models exploring the nature of the triangular plot, the geometry and aspect. The lines of the roof ridges were drawn out from two points on the rear wall of the house, whilst the elevations extend the lines of the living room and the external rear wall of the kitchen.

The structure is clad entirely in black zinc, with standing seams tracing a path across the roof, emphasising its complex topography and echoing the folds created in the paper concept models.

From a distance, the structure reads as a strong geometric form that has grown out from the back of the house, but at closer quarters, its edges appear to soften and the malleability of the zinc and the very slight billows in its surface come into focus. The impression formed is of a tailored garment turned inside out to reveal a complex structure of pleated seams.

Internally, the smooth planes and sharp facets of the ceiling recall an origami paper lantern, neatly folded and then popped up into three dimensions to form a bright lining to the dark fabric over-garment. Seemingly in constant motion, the planes shift and tilt, alternating with triangular roof lights that frame views of the sky, trees and distant chimney-tops.

A cantilevered island unit clad in seamless black granite delineates the kitchen from the living space. Bridging the step down to the kitchen it creates on one side a working surface at waist height, and a seating area on the other. This monumental feature is echoed in the granite terraces that lead out into the garden. These are the !rst elements of the planned landscaping, with areas of paving and planting that will reflect the form of the structures openings like patches of light cast by the paper lantern.

 

设计事务所 studio octopi
地点 英国, 伦敦
项目建筑师 Chris Romer-Lee and James Lowe
面积 20 m2
摄影 Lyndon Douglas Photography

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
目录: 建筑, 住宅
地点: 英国, 伦敦