MESTRE

id313_MESTRE_img_011.jpg

这是OBRA ARCHITECTS事务所的另一个绿色生态公寓设计。城市和森林是整个设计的主题,庭院,通道,露台和楼梯各个元素有机的结合在一起。

以下是设计事务所提供的项目简介:

Like domestic partners coexisting in interdependency, ecstatic joy and the occasional burst of frustrated violence (since thecity or “life” is not all good), the residential quarters proposed here envision a new form of urbanity dependent on the cohabitationof opposites: city and forest. This opposition will unfold into a range of inhabitable spaces spanning from the verysmall personal and domestic to that large enough to be considered urban infrastructure. The small spaces of the apartmentsat QUARTIERI PARCO CÀ D’ORO are psychologically enlarged by their adjacency to the proposed squares and becomepart of a tightly nested spatial sequence interconnecting the entire complex. The volumetric arrangement defines, in additionto the squares and interconnecting passages, roof terraces overlooking the public spaces below. These terraces are plantedwith local grass, and like the roof of Le Corbusier’s monastery in La Tourette, its maintenance and aesthetic intent are left tothe ministrations of the passing birds.

Courtyards, passages, terraces and stairs define a vast urban fabric that would conceptually cover the entire site, but for theintervention of the adjacent park to the east which, crossing the highway, cuts through these systems with interstitial currentsof flowing greenery that define the proposed site plan. These currents of thick foliage convey shade and coolth through theproposed urban fabric while becoming also the vehicle of movement through the different quarters. In this way the residentscan inhabit a complex environment of light and shadow falling down on its mineral geometry and also interlaced by curbingstrips of park. Life occurs in the park and in the city, without distinction or segregation.

TOWERS

At the conceptual “cut” of the urban fabric, the facades thus exposed to the green of these fluid interstitial parks are definedas a translucent wall to maximize the feeling of living by the park. The wall, developed by our team in consultation withTranssolar Energietechnik, is composed of two layers of 3 cm translucent ppolycarbonate and 30 cm of Okapane®translucent insulation with one to three fiberglass sun filter interlayers, depending upon orientation. A polypropylenehoneycomb micro-filter can be added in the souther exposures. This filter basically a mesh with a 1:3 ratio between openingand material depth, would allow sun radiation in the winter while blocking it out in the summer.When “cut” by the park, the housing volumes reveal the liquid surface of a translucent facade receptive to capturing theshadows of trees and projecting them into the spaces of the home. At a time of worldwide economic hardship, this providesan inexpensive wallpaper substitute for those inclined to favor inhabitation in the presence of ornamental floral patterns, withthe added advantage that the everchanging shadows will never tire us with the relentless sameness of traditionally printedwall ornamentation. Each QUARTIER provides opportunity to choose an appropriate way of living for one’s personalpropensities. The horizontal plaza and terrace-bound existence proposed by the one- to three-storey volumes within thesectors is complemented by the possibility of opting for an apartment on the 60 m tall towers with panoramic views of Mestreand the surrounding countryside: the airborne versus the earthbound.Towers are of a simple, almost circumspect exterior design: every apartment has a balcony and these are all concentratedon the short sides of the volume, while the long facades are treated with a simple grid of 1 x 1.5 m windows that only deviatefrom this order by an occasional window omission, a silence on a regular beat. The quiet expression of the tower exteriorscontain a complex stepped section that allows a compressed vertical circulation core and a significant reduction of wastedcorridor space in the plan. This is achieved by continuously stepping the slabs so as to allow apartment access at every stairlanding and effectively creating a theoretically infinite slab spiral ascending the length of the tower. There are three differentversions of this system that, by varying the number and size of steps, define apartments of different types including step-freehandicap apartments. In its typical configuration, the tower slab coils around the core with six 50 cm steps per revolution anddefining an interlocking sequence of one-level and duplex apartments in a pattern that repeats itself every 9 meters (3floors). This system allows a very efficient tower that can then assume very slender proportions (10 x 17 x 60), allowing goodoverall natural ventilation and sun exposure to all apartments and also low shadow impact on the residential areas below.The slender tall towers then become an efficiently sustainable way to inhabit and, associated with each one of theQUARTIERS, markers of identity and orientation throughout the complex.

RECOMBINATORY TYPOLOGY

To achieve the necessary economies of scale essential to the development of social housing projects, the proposal includesa rigid series of typological elements that can be recombined serially to define different size and configuration of apartments.The perimeter of the possible units is relatively free to change with the curving walls created by the park, while thestandardized components of the interior, coherently grouped around the mechanical shaft, can vary to create the multiplicityof conditions. The standard elements are: bathroom, power room, kitchen, storage closets, stairs, and bedrooms. The livingrooms, dining rooms and sometimes the single bedrooms are defined as the space lying between the standardized elementsand the perimeter walls.CONSTRUCTIONThe project proposes simple materials: masonry walls with concrete structure and plaster finish in the interior andcementitious waterproof stucco, aluminum windows and wood floors. The courtyards are paved with precast concrete paversand the paths through the forest are compacted fine gravel. The tree species match those of the nearby future Parco di Mestre.

 

设计事务所 OBRA ARCHITECTS
地点 德国
项目建筑师 Pablo Castro, Jennifer Lee
摄影 OBRA ARCHITECTS

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
目录: 建筑, 住宅
地点: 德国