汉堡IBA高档住宅

id313_IBA_Hamburg_img_01.jpg

OBRA ARCHITECTS 设计的这个住宅项目是为了解决和满足居民当前以及未来的住房需求,把对未来建筑的思考和当地居民的愿望结合起来。设计师的想法契合了最新的城市生活概念“公园里的房屋”,在这里,住宅自身定义了景观里各个丛林之间的空间,并成为景观的一部分。

以下是设计事务所提供的项目简介:

An exhibition of everyday life

The project‘s mission is to address and satisfy the housing needs and desires of present and future residents of Wilhelmsburg, and we believe that the proper consideration of these aspirations can realize the promise of imaginative and future-building conception worthy the IBA and the City of Hamburg. We feel this objective is not in conflict with the necessarily innovative nature of a project included in the IBA, but, on the contrary, it is because the design aspires to root itself imaginatively on the actual conditions of the life of real people in Wilhelmsburg, whether they reside there already or will move there attracted by the success of the Wilhelmsburg Metrozone reinvention, that a project will become an asset to the IBA and an inspiration and example to people visiting the exhibition.

BOSQUETS & PASSAGES

Committed to the realization of a vision of Wilhelmsburg that considers not only it‘s present but also it‘s future, the project embraces the idea of a new conception of urban living based on the condition of „houses in the park,“ proposing a residential building that can itself define the space between the landscape‘s bousquettes, while at the same time being itself a „passage“ in the landscape, as it is pierced and connected through by the pedestrian movement of its residents. The proposed mass of the building is not only split in half, but also staggered in plan, allowing better access to light and air for all apartments. This arrangement defines two courtyards, one in the front as entry, meeting place and bicycle parking space, and one in the back as a „forest of swings“ playground facing the park and enjoying a southern exposure. The required paved areas such as driveways and parking spaces are proposed in grass-pavers to include as much green area as possible.

COILED NEIGHBORHOOD ROAD

The open spaces of Wilhelmsburg and the densification that implicitly comes with the proposed development combine to create a vision of a building as a neighborhood street spiraling around itself and creating a common space that harmonizes the vertical and the horizontal to allow both the enjoyment of openness that comes with living in a park and the closeness and intimacy of an urban dwelling. The project aspires to a new synthesis that combines both the pleasure of living amongst verdure and foliage and the convenience and companionship of human proximity and the development of community. This materializes as an organization of the apartments around a gently slopping access ramp that brings all residents to their apartments while doing away with the need for stairs or elevators and also helping the project comply with all the emergency egress requirements as contemplated in the local building code. Although at the moment the project does not contemplate the inclusion of a stairwell, where it to be considered necessary or desirable for reasons other than code-compliance, it could also be easily accommodated.

The ramp provides a smooth continuity of experience from the public space of the city to the interior of each apartment (as Frank Lloyd Wright maintained: „the stair separates and the ramp unites“). We envision the ramp will become a uniter of not only space but also people, a place for chance encounters with neighbors, a non-orthagonal playspace for children and a zone for concerted appointments between lovers. At the top of the building, the ascending promenade culminates on a rooftop garden which could be given to the planting of a vegetable orchard to be shared and enjoyed by the residents.

Given the fact that Wilhelmsburg has already developed strong and active community organizations with a unique and distinct style of urban living, the project seeks to give architectural form and function to this reality already present on the island. As another detail consistent with that ideal, we can mention the project proposes on the ground floor a communal space for the use of all the residents. the space is divided in two and separated by a large door. One half is dedicated to youth and anticipates impromptu theatrical and musical performances , dancing parties and homework help workshops. On the other, grownup section, there should be a meeting table and chairs to discuss issues of the building‘s management and maintenance but also just friendly talks with friends, knitting classes or soccer match watching parties.

THE MOST WITH THE LEAST

Economy of construction will become the centerpiece of a strategy to propitiate quality spaces for living that rely on simplicity of materials and labor and precision of design to create a great home. The project proposes load-bearing aerated autoclaved concrete (aircrete) block masonry as the main material of construction for all walls, finished on the exterior with cementitious stucco and on the interior with plaster or simply left exposed or painted. This material is locally produced, and the unit proposed measures 600 (w) x 200 (h) x 400 (d) and is composed of a pre-assembled composite including an internal structural layer of 175mm, an intermediate insulation layer of 100mm and an exterior aircrete layer of 125mm over which the stucco finish shall be applied. The entire assembly contributes to create a wall with a U value of 0.13 W/m2K. This prefabricated block monolithic construction has all of the environmental advantages of a cavity multi-layer wall but is built in one operation, providing significant construction savings. Furthermore, the aircrete blocks are lightweight, have excellent environmental performance both as insulation and in their production, and can be worked with simple woodworking tools. They are strong enough to support the weight of the building without the need for any structural columns and no steel reinforcing other than the usual horizontal joint rebar and lintel beams over doors and windows.

The remaining materials are simple, commonly available and known to builders and dwellers alike, a fact that should propitiate savings and also allow people to feel at home from the start. Floors are simple concrete outfitted with radiant heat, perhaps convenient for families coming from cultures in which shoes are not worn at home. Windows are insulated-glass outfitted with exterior retractable sunshades, and the access ramp is made out of repetitive sections of reinforced concrete spanning in between cantilevered sections of the standard 200 mm thick two-way concrete slab.

The ramp is separated from the dwellings by a luminous red wall made by alternating one aircrete block with one 200 x 200 frosted glass block. This wall creates a light-permeable membrane while also preserving privacy. During the night the wall will also casts a glow onto the access ramp turning it into a radiant warm heart at the center of the building.

One other aspect that crucially contributes to the economy of the design is the general design intention regarding the site and the possibilities it offers. The proposed footprint of the building, 380m2 is actually small and well within the 50% maximum site coverage allowed. Furthermore, the project proposes a site design strategy that fits well with the general landscaping masterplan, the proximity of other buildings and the adjacency to the park to the southeast. Nonetheless, the project proposes the construction of 14 apartments, approaching the limit of what is possible within the legal parking requirements logically sustainable by the site. Our design team has chosen this avenue of possibility in an attempt to provide homes for as many people as possible and also to trigger an economy of scale that would lower the cost of construction per square meter, making the apartments more accessible to families with limited resources.

 

设计事务所 OBRA ARCHITECTS
地点 德国, 汉堡
项目建筑师 Pablo Castro, Jennifer Lee
面积 3,000 m2
摄影 OBRA Architects

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
目录: 建筑, 住宅
地点: 德国, 汉堡